Treinreizigers en toevallige passanten zullen het beamen: de stationsbuurt van Hasselt begint eindelijk weer kleur te krijgen. Na de bouw van het imposante nieuwe Gerechtsgebouw, zijn het nu de woonblokken van het
Cederpark-project die door hun opvallende, diverse architectuur in het oog springen. Zij werden immers op geheel eigen wijze ontworpen door
Crepain Binst Architecture,
a2o-architecten,
m² architecten en
Cleuren-Merken. Met deze in het groen badende ontwikkeling wil Extensa de aanzet geven tot een nieuwe vorm van stedelijk wonen in de Limburgse hoofdstad.
Groen wonen binnen de grote ringVeel steden in Vlaanderen worstelen met de vraag hoe ze wonen in de stad aantrekkelijk kunnen maken. Met het knappe Cederpark-project lijkt Hasselt alvast een sleutel tot succes gevonden te hebben. Een kwalitatieve landelijke verkaveling die zich midden in de stad bevindt en verschillende vormen van wonen mogelijk maakt: het is een vrij uniek gegeven. Het project is de vrucht van een samenwerking tussen ontwikkelaar Extensa en vier architectenbureaus, die de krachten bundelden om een braakliggende site aan de achterkant van het station om te vormen tot een groene, rustgevende woonzone met driehonderd nieuwe wooneenheden en een parkje met grasveld, bomen, zitbanken en wandelpaden. Het is vooral de diversiteit van de gerealiseerde woonblokken die sterk opvalt. Rijhuizen, hoekpanden en appartementen met een eigen architectuur bieden plaats aan woningen die op maat van de toekomstige bewoners worden afgewerkt. Van kleine appartementen tot eengezinswoningen met twee tot drie bouwlagen: het Cederpark moet voor ieder wat wils bieden en de ietwat verkommerde Hasseltse stationsbuurt nieuw leven inblazen.
Cederpark in Hasselt: een kwalitatieve landelijke verkaveling die zich midden in de stad bevindt en verschillende vormen van wonen mogelijk maakt.Eenheid in verscheidenheidHet algemene masterplan voor de site is van de hand van het Rotterdamse stedenbouwkundig bureau West 8. De verschillende woonblokken en individuele appartementen werden dan weer vormgegeven door vier Belgische architectenbureaus, namelijk Crepain Binst Architecture, a2o-architecten, m² architecten en Cleuren-Merken. Op basis van een gemeenschappelijk zoeken naar de juiste beeldtaal, volumetrie en materiaalkeuze wisten ze woonblokken te ontwerpen die ondanks hun specifieke eigen karakter toch een aantal gezamenlijke trekken vertonen. Hun denkoefening resulteerde in een intrigerende mix van al dan niet alleenstaande huizen met een geheel eigen gevelafwerking. Zo koos m² architecten als enige voor een afwerking met een houten gevelbekleding (afromosia), al zijn ook de gevelstenen van de overige blokken fel verschillend qua kleur (rood, bruin, licht- en donkergrijs) en afwerking (gelijmd, wisselend gevoegd, gestapeld, enz.). Ondanks de intrigerende diversiteit die dit teweegbrengt, is er wel sprake van een zekere samenhang. De gebouwen geven namelijk allemaal blijk van een sterke verticaliteit. Ze hebben platte daken, zijn vrij slank en strak afgewerkt en hebben hoge ramen om het ruimtegevoel en de natuurlijke lichtinval in de woningen te maximaliseren. De woningen aan de parkzijde liggen bovendien hoger dan het straatniveau om een mooi uitzicht op het park te creëren.
Het Cederpark-project is de vrucht van een samenwerking tussen ontwikkelaar Extensa en vier architectenbureaus, die de krachten bundelden om een braakliggende site aan de achterkant van het station om te vormen tot een groene, rustgevende woonzone met driehonderd nieuwe wooneenheden en een parkje met grasveld, bomen, zitbanken en wandelpaden.Vooruitstrevend projectToch is de architecturale diversiteit en de hoge graad van detaillering een van de grote troeven van het Cederpark-project. De woningen effectief gerealiseerd krijgen, vormde dan ook een grote uitdaging voor aannemer DCA: “Zowel het afstemmen van de eisen inzake stabiliteit, architectuur en technieken als het afstemmen van de plannen op elkaar vroeg van ons de nodige inventiviteit,” aldus projectleider Michiel Schellekens (DCA). “De grote diversiteit aan afwerkingsvormen en -methoden die je in dit project tegenkomt, zijn zeker niet alledaags. De bouw van het Cederpark vergde meer tijd en inspanning dan een doorsneeproject, maar onze inspanningen lonen. We zijn zeer tevreden dat we aan zo’n vooruitstrevend project hebben kunnen meewerken.”
Vooruitstrevend is het Cederpark-project ook op het vlak van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Het bouwteam hield rekening met de steeds strengere EPB-normen en rustte de woningen behalve met dikke isolatiepaketten ook uit met hoogrendementsbeglazing, condenserende gaswandketels en regenwaterrecuperatiesystemen. De bewoners krijgen ook de mogelijkheid om op termijn zonnepanelen te plaatsen. Inmiddels is de eerste fase het project nagenoeg volledig klaar. Op dit moment worden de laatste woningen van deze fase afgewerkt. Hierna kunnen de ambitieuze Hasselaars zich alweer verheugen op een nieuwe impuls voor hun bruisende stad.
Ondanks de fel verschillende gevelbekleding van de verschillende woonblokken zijn er toch een aantal gemeenschappelijke kenmerken. Met de hoge ramen en de strakke, slanke afwerking ligt de nadruk op verticaliteit.Noot: Dit artikel verscheen eerder al in
Bouwen aan Vlaanderen.