Centrale verwarmingsinstallaties met warm water: evolutie van de normalisatie

De installateurs van centrale-verwarmingsinstallaties, architecten en studiebureaus maken dikwijls gebruik van de Belgische normen voor centrale verwarming. Doordat er regelmatig Europese normen verschijnen en bepaalde Belgische normen herzien worden door het Bureau voor normalisatie (NBN), is het volgens het WTCB geen overbodige luxe om regelmatig een stand van zaken op te maken.

Berekening van de warmteverliezen van gebouwen

De norm NBN B 62-003 over de berekening van warmteverliezen is voor de Belgische centrale-verwarmingsinstallateurs waarschijnlijk de bekendste norm. Deze zal echter zeer binnenkort vervangen worden door de Europese norm NBN EN 12831. Voor het zover is, dient het Bureau voor normalisatie eerst nog de Belgische nationale bijlage te publiceren. Aangezien deze nog tot 22 oktober 2014 onderworpen wordt aan een openbaar onderzoek, is de publicatie ervan voorzien voor begin 2015. 

De norm NBN EN 12831 brengt onder meer de volgende belangrijke wijzigingen met zich mee:
 

  • een meer gedetailleerde berekening van de transmissieverliezen naar de grond
  • een meer gedetailleerde berekening van de ventilatieverliezen, rekening houdend met de luchtdichtheid van de gebouwen
  • de systematische berekening van het opwarmingsvermogen dat nodig is om de nominale
  • binnentemperatuur te behalen na een periode van verlaagde werking van het verwarmingssysteem.

De nationale bijlage legt op haar beurt de gegevens vast die eigen zijn aan een bepaald land en klimaat en die bijgevolg niet op Europees niveau vastgelegd konden worden. Het gaat hier bijvoorbeeld om:
 

  • de basisbuitentemperatuur
  • de basisbinnentemperaturen
  • de temperaturen van de naburige ruimten of gebouwen
  • het luchtverversingsdebiet van de gebouwen.

Om de verstaanbaarheid en het gebruik van de norm NBN EN 12831 te vereenvoudigen, stelden het WTCB, ATIC en SECO de Praktijkgids voor de berekening van de warmteverliezen van gebouwen op. Het WTCB stond bovendien in voor de Nederlandse vertaling van de norm.

 

Lees dit artikel verder op de website van het WTCB. 

Deel dit artikel:
Onze partners