Centre Pompidou kondigt renovatie aan (Mureau Kusunoki, Frida Escobedo Studio, AIA)

Het Centre Pompidou heeft onthuld dat Moreau Kusunoki, in samenwerking met Frida Escobedo Studio en AIA, de architectuurwedstrijd heeet gewonnen voor de renovatie die in 2030 voltooid moet zijn. Het DNA van de iconische Parijse structuur, ontworpen door Renzo Piano en Richard Rogers, blijft behouden, met een eco-verantwoordelijke aanpak die het complex in vijf jaar tijd nieuw leven zal inblazen voor hedendaags gebruik.

De architecten blijven trouw aan het oorspronkelijke ontwerp van Renzo Piano en Richard Rogers. Ze zullen zonder extra bouwwerken het complex transformeren om nieuwe culturele en sociale ruimtes te creëren, waarbij vier kernrichtlijnen centraal staan: fysieke en visuele porositeit, vloeiende routes, ruimteactivatie en contextrespect.

Revitalisatie van de Piazza

De Piazza zal fungeren als fundamenteel welkomstpunt, waarbij de relatie met de stad versterkt wordt. De architecten streven naar volledige integratie in het stedelijke weefsel en het nieuw leven inblazen van onderbenutte gebieden. Dit gebied wordt een podium voor stedelijke tegenculturen, met ruimte voor straatartiesten en performers.

Verbeteren van toegang en functionaliteit

Het Atelier Brancusi wordt heringericht om een onderzoeks- en informatiecentrum te huisvesten. Door de herstructurering van vloerniveaus wordt een nieuwe hoofdtoegang op straatniveau gecreëerd. De zuidgevel opent naar de Piazza met een modern gordijnwandsysteem, wat de toegankelijkheid en visuele porositeit verbetert.

Nieuwe ruimtes voor sociale interactie

Het Forum blijft het hart van het Centre Pompidou. De architecten behouden het organische karakter en creëren een nieuw volume over drie niveaus. Dit zorgt voor meer ruimte en nodigt uit tot sociale interactie, met naadloze elementen voor zowel georganiseerde als spontane evenementen.

Uitbreiding van de Agora

Onder de Piazza wordt de Agora uitgebreid om concertzalen, conferentieruimtes, bioscopen en een tijdelijke ‘Huis’ te huisvesten. Flexibele boxen bieden diverse configuraties voor tentoonstellingen, installaties en live shows.

Intergenerationele ruimte

De Nieuwe Generatie Pool, verdeeld over twee niveaus, biedt ruimte voor artistieke praktijk en recreatie. Transparantie en flexibiliteit staan centraal, met een zone voor jonge kinderen en een bibliotheek voor rustige ontmoetingen.

Speelse architectuur in de bibliotheek

De Openbare Informatie Bibliotheek krijgt een speelse architecturale benadering. Flexibele modules nodigen uit tot samenkomst en uitwisseling. Niveau 2 biedt een dynamische verdeling van eilanden, terwijl niveau 3 rustiger en gericht is op individuele ervaring.

Deel dit artikel:
Onze partners