Challenging Modernism: 21 architecten uit heel de wereld gaan op zoek naar duurzame toekomst voor Brusselse Passage 44

Een groep van 21 internationale architecten gaat van zondag 11 september tot en met vrijdag 16 september de uitdaging aan om een nieuwe invulling te vinden voor Passage 44 tijdens de workshops uit het programma ‘Challenging Modernism’. Op initiatief van a2o architecten, WDJA (NL), Multiple, WIT en Koen Van Synghel gaat de groep op zoek naar een duurzame toekomst voor modernistische meesterwerken die hun oorspronkelijke functionaliteit hebben verloren. De workshop start op zondag met een modernistische rondleiding in Brussel door Luc Vanmuysen en eindigt op vrijdag met een presentatie aan de jury van de herbestemmingsconcepten voor het iconische gebouw en een debat.

Naast de hoofdstad van de art nouveau (eat that, Barcelona), is Brussel ook zeer ruim bedeeld met modernistische panden. Modernisme is een architecturale stroming die zeker na de Tweede Wereldoorlog het straatbeeld beheerst. Het staat voor strakke soberheid, een optimistisch geloof in de toekomst en het experimenteren met ‘nieuwe’ materialen zoals staal, glas en beton.

Brussel barst dan ook van de intrigerende, visionaire meesterwerken met geometrische structuren. Tegelijk worden modernistische gebouwen vaak stiefmoederlijk behandeld en lijken ze voor veel betrokken stakeholders vooral te staan voor betonrot en stedelijke verloedering.

Programma

Jonge designers worden in groepen van 7 gecoacht door ervaren architecten als Luc Vanmuysen, Abdelmajid Boulaioun ​ en Jeroen Semeijn (NL). Elk team denkt na over een herbestemming voor Passage 44, met een wisselende focus op een van de volgende drie belangrijke elementen: ‘building and vegetation’, ‘a protective environment’ en ‘material recuperation’. Na een bezoek aan de site, gaan de deelnemers aan de slag om tot een transformatieconcept te komen dat focust op huisvesting.

Voorstelling

Op vrijdag stellen de teams hun concepten voor en volgt een open debat onder leiding van Koen Van Synghel met experten zoals Dag Boutsen (Sint-Lucas, KU Leuven), Brecht Verstraete (WIT Architects, KU Leuven), Philippe Lemineur (Origin Architecture, UAntwerpen), Marie Moors (UHasselt, DOCOMOMO), Léone Drapeaud (perspective.brussels, Territoriale Strategie)

Naast het werk tijdens designworkshops, wordt het programma doorspekt met keynotes door Philippe Lemineur (Origin Architecture, UAntwerpen), Benoit Wouters (Belfius), Bernard Deffet (Baumans-Deffet), Frederique Hermans (a2o architecten) en Brecht Verstraete (WIT Architecten, KU Leuven).

De workshop zelf trapt af met een publieke rondleiding die focust op Brusselse modernistische architectuur, door Luc Vanmuysen. De rondleiding start aan de Gare Maritime, loopt via KANAL en het Muntplein en eindigt aan het Marnix-gebouw op de Kleine Ring. ​ “De inschrijvingen zijn een onverwacht succes. Het is fantastisch dat er zoveel interesse uit de hele wereld is voor Brussel, het modernisme en de organiserende partners”, zegt Jo Berben, Founding Partner a2o.

Bron: a2o
Deel dit artikel:
Onze partners