Bouwen is niet meer betaalbaar, de kranten staan er vol van. Tegelijk is elk leegstaand gebouw letterlijk een afvalberg omdat renoveren volgens de nieuwe eisen onbetaalbaar is. Het traditionele bouwen is met andere woorden helemaal niet aangepast aan evoluties en noden die voortdurend veranderen zoals de vergrijzing en nieuwe gezinsvormen. Het antwoord kan een open en gestandaardiseerd bouwsysteem zijn met herbruikbare elementen. Dat is precies wat architect Ruben Braeken met Mosard heeft ontwikkeld: een bouwplatform met vastliggende componenten waarmee architecten toch alle kanten uit kunnen. Mosard roept architecten en andere bouwpartners dan ook op om via het nieuwe ontwerp- en bouwsysteem samen te werken.
Je zou het revolutionair kunnen noemen, maar het is eigenlijk heel logisch. Zoals in de muziekindustrie met een vast aantal bestaande noten oneindig gevarieerde muziek wordt gemaakt – dezelfde noten uit de tijd van Wolfgang Amadeus Mozart worden vandaag toch ook nog gebruikt – zo kunnen architecten met Mosard op basis van een open bibliotheek van bouwelementen al hun ideeën vorm geven. Met een grote esthetische vrijheid voor mooi design. Mosard maakt het bovendien mogelijk veel sneller, efficiënter en circulair te bouwen.
Modular Open System for Architectural Design
“Mosard staat voor Modular Open System for Architectural Design. Architecten tekenen met Mosard dus niet telkens opnieuw maatwerk, maar stellen gebouwen samen met op elkaar afgestemde bouwelementen. ‘Let’s compose buildings’ is onze baseline,” aldus Johny Verstegen, BIM-adviseur bij Mosard. “We ontwikkelen en certificeren die bouwelementen door telkens de maatvoering en compatibiliteit te controleren. Vervolgens plaatsen we al deze compatibele bouwelementen online in een digitale, goed gevulde bibliotheek.”
Het einde van het traditionele bouwen?
De Vlaamse bouwmeester zei het eerder al: "Elk nieuw gebouw wordt vandaag telkens opgevat als een prototype". Met hoge studie- en productiekosten tot gevolg. Uit- en inbreiding achteraf zijn technisch en budgettair vaak niet haalbaar. Bestaande prefabsystemen gaan volgens oprichter Ruben Braeken in de goede richting maar er zijn te veel eilandjes. Iedere producent heeft zijn eigen systeem en wil dit ook zo exclusief mogelijk houden. Zo daalt de prijs niet. Er wordt nu nooit nagedacht over de volgorde van demonteren om zo efficiënt mogelijk te kunnen aanpassen en verbouwen.
Naar ‘open source’ circulair vastgoed
“De bestaande complexiteit verminder je enkel door de ontwerp- en bouwelementen nog beter op elkaar af te stemmen. Met een uniform en open maatsysteem dus. Ons streefdoel is om zo te komen tot circulair vastgoed, dat dus maximaal herbruikbaar is. Recyclage komt op de allerlaatste plaats,” aldus Ruben Braeken. “Wij geloven in open industrialisatie. De bouwbibliotheek van Mosard is daarom voor iedereen beschikbaar, net zoals ‘Open source’ in de IT-sector.”
Gigantische winst
Volgens de oprichter maakt Mosard meer tijd vrij voor creativiteit omdat er veel minder energie zal gestoken moeten worden in administratie, budgetbeheer, studiewerk ... Mosard zal ook functioneren als communicatietool tussen alle bouwpartners. Op het bouwportaal kan de bouwheer snel compatibele en gecertificeerde architecten, aannemers, fabrikanten en leveranciers contacteren voor zijn project.
Eerste bouwprojecten in Limburg
Er zijn reeds projecten getekend aan de hand van het Mosard-systeem die begin 2020 uitgevoerd zullen worden. Voor deze projecten, en voor de continue uitbreiding van de BIM-bibliotheek, worden fabrikanten met modulaire bouwcomponenten gezocht. Om als architect of fabrikant het label ‘Mosard Compatible’ te verkrijgen en opgenomen te worden op het platform, volstaat het om een ontwerp of bouwelement te maken met de standaardbibliotheek van Mosard.
Voor de continue uitbreiding van de BIM-bibliotheek, worden fabrikanten met modulaire bouwcomponenten gezocht.
Op circubuild.be kan u een uitgebreid interview lezen met de ontwikkelaars van het vernieuwende ontwerp- en bouwsteem.