In Sint-Joost-ten-Node heropenden Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet en burgemeester Emir Kir onlangs de Victoriatoren officieel, nadat die een circulaire verbouwing onderging naar een reconversieontwerp van 51N4E. Het iconische gebouw dat veel Brusselaars kennen als de vroegere thuis van IBM, biedt nu niet langer plaats aan enkel kantoren, maar ook aan een restaurant, coworkingspace en een hotel met rooftopbar. Het renovatieproject fungeert als symbool voor de opwaardering van de Brusselse Noordwijk.
De Victoria- of Victoria Reginatoren aan de Kruidtuin werd in de jaren 70 gebouwd als 22 verdiepingen tellend kantoorgebouw voor het Amerikaanse technologiebedrijf IBM. Nadien nam de federale politie er haar intrek, maar sinds 2015 stond het gebouw leeg. Vier jaar geleden kochten de Gentse ontwikkelaar Baltisse en de Brusselse ontwikkelaar Downtown Real Estate de toren van het Spaanse Banco Santander. De ontwikkelaar stelde vervolgens, na een functiewijziging van het gebouw, het Brusselse ontwerpbureau 51N4E aan voor een langverwachte renovatie. Terug te vinden in de plannen: opnieuw heel wat kantoorruimte, maar ook een restaurant, coworkingspace en een hotel met rooftopbar.
Het restaurant ligt op het gelijkvloers en sluit aan op het nieuwe Victoriaplein. Het wordt uitgebaat door hotelketen The Hoxton, dat op de verdiepingen 13 en hoger zijn eerste hotel in België opende, inclusief rooftopbar, en op de eerste vier verdiepingen de coworkingspace Working From_ uitbaat. Het gelijkvloers voorziet ook in twee aparte inkompartijen, een voor het hotel en de coworkingspace en en een voor WPP, de mediagroep die van niveau 6 tot en met 12 zijn nieuwe Belgische hoofdkwartier maakte. Niveau 5 doet dienst als kantoorverdieping voor kleinere huurders.
Opwaardering van de Brusselse Noordwijk
De ambitieuze transformatie, uitgevoerd door Group Jansen, zorgt voor extra lokale tewerkstelling en is kenmerkend voor de huidige opwaardering van de Brusselse Noordwijk. Met Territorium Noord stelde Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet vorig jaar nog zijn plan voor om weer leven te brengen in de monofunctionele Noordwijk: een veertigtal publieke en private projecten moeten in de komende tien jaar meer leven, groen, cultuur en verbondenheid creëren in de buurt. De transformatie van de Victoriatoren tot een plek waar zowel gewerkt als ontspannen wordt, is deel van het plan. De staatssecretaris is blij met het resultaat. “De vernieuwde Victoriatoren en de nieuwe publieke ruimte errond illustreren perfect onze visie voor de Noordwijk. We zetten met het project een historische fout uit het verleden recht en maken van de saaie kantoorbuurt een bruisend stadsdeel met tal van stedelijke functies”, zo stelt hij.
Circulariteit centraal
Circulariteit stond centraal tijdens het ontwerp- en bouwproces van de Victoriatoren 2.0. Om de juiste circulaire beslissingen te kunnen nemen, deden Baltisse en Downtown Real Estate een beroep op het Brusselse adviesbureau in duurzaamheid SuReal. Dat resulteerde onder meer in:
"Voorbeeld voor de toekomst"
Johan Arys, een van de architecten, spreekt van een project dat geschiedenis schrijft. “De herwaardering van de iconische IBM Tower is een voorbeeld voor de toekomst, waarin we moeten voortbouwen op het waardevolle uit het verleden. Het project brengt ook diversiteit, is toegankelijk voor velen en draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de metropool Brussel. Daarnaast is het project ook duurzaam omdat we zuinig zijn geweest op natuurlijke hulpbronnen. De vernieuwde toren schrijft zo geschiedenis op een bescheiden manier”, vat hij het project samen.