Circulair wonen in de gondel van een afgedankte windturbine (Superuse Studios)

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall toonde tijdens Dutch Design Week in Eindhoven een innovatief concept voor een tiny house, opgebouwd in een gondel van een afgedankte windturbine. Het ontwerp werd gerealiseerd door het Nederlandse Superuse Studios in samenwerking met zusterbedrijf Blade Made.

Windturbines hebben een levensduur van 20 tot 25 jaar, waarna de materialen beschikbaar komen voor hergebruik. Sommige onderdelen, zoals de wieken en gondels die uit glasvezelversterkt kunststof bestaan, zijn echter lastig te recycleren. Superuse Studios onderzoekt al langer hoe deze onderdelen hergebruikt kunnen worden en ontwikkelde eerder speeltuinen en straatmeubilair waarin windmolenwieken een nieuwe functie kregen. Blade Made zorgt ervoor dat deze objecten in de openbare ruimte terechtkomen.

Ontwerpend onderzoek

In het kader van het ‘What If Lab Upcycled Turbines’ voerden vier ontwerpbureaus, waaronder Superuse Studios, in opdracht van Vattenfall ontwerpend onderzoek uit naar hergebruik van windmolenonderdelen. Cepezed, een ander deelnemend bureau, bedacht bijvoorbeeld een concept voor drijvende platforms die als basis kunnen dienen voor drijvende woonbuurten.

Superuse Studios ontwikkelde binnen dit project een concept waarbij de grotere gondels van Vestas V80-windturbines worden omgevormd tot compacte accommodaties van ongeveer 35 m². Deze ruimtes kunnen worden ingezet als kantoor, expositieruimte, extra verdieping op een woning, tiny house of vakantieverblijf.

Circulaire benadering

De tiny house-variant werd tijdens Dutch Design Week tentoongesteld. Het interieur, ingericht door Reliving, bevat tweedehands meubilair, en de constructie werd verzorgd door Woodwave. Met dit tiny house wil Vattenfall een voorbeeld geven van een circulaire benadering in de gebouwde omgeving. Het ‘What If Lab’, een initiatief van de Dutch Design Foundation, stimuleert en faciliteert samenwerkingen tussen opdrachtgevers en ontwerpers om nieuwe circulaire mogelijkheden te verkennen.

Bron: Architectenweb
Deel dit artikel:
Onze partners