Van der Valk, met bijna honderd hotels een belangrijke internationale speler in het horecasegment, ging na de aankoop van een wind- en waterdicht gebouw in Gent op zoek naar een partner voor de volledige inrichting en speciale technieken. Het familiebedrijf koos uiteindelijk voor Jansen the Building Company, dat de hotelketen kon overtuigen met zijn jarenlange ervaring én specialisatie in nieuwe technieken, waaronder de eigen KAY-comforteilanden, een interessant product voor wie circulair wil (ver)bouwen.
“Bij Jansen the Building Company houden we wel van een uitdaging. Toen we hoorden dat Van der Valk op zoek was naar een totaalaannemer voor een nieuw hotel in Gent, wisten we onmiddellijk dat dit project een project was waarin we gezien onze sterktes iets konden betekenen”, vertelt Sarai Bervoets, Head of Sales & Engineering van de groep. “Na het analyseren van de bestaande plannen van Rutten & Rooze, stelden we enkele belangrijke wijzigingen voor op het vlak van extra re-engineering en slimme technieken. Van der Valk was meteen mee met ons verhaal.”
Jansen the Building Company zorgde daarna dus ook voor de afwerking en inrichting van het hele hotel, dat naast een lobby, toprestaurant en andere horecafaciliteiten, kantoren, welness- en fitnessruimtes, lounges en skybar op de tiende verdieping, maar liefst 265 kamers telt. Een van de meest in het oog springende ingrepen die bovendien slimme technieken en afwerking combineert, zijn de eigen KAY-comforteilanden die Jansen the Building Company doorheen het hele gebouw tegen de plafond plaatste ter vervanging van traditionele airco. “Van der Valk geeft zijn gasten graag een warm thuisgevoel en onze KAY-comforteilanden spelen een belangrijke rol in dat streven. Terwijl traditionele airco’s voor ongemakken zorgen zoals tocht of geluid, merk je de aanwezigheid van onze comforteilanden amper op en geniet je als gast van een aangename binnentemperatuur door de stralingswarmte- en koeling van onze plafonds. Wil je het toch een graadje frisser of warmer? Dan pas je de temperatuur zelf in een, twee, drie aan.”
Bijzonder is ook dat de comforteilanden via het gebouwbeheersysteem aan de reservatiesoftware van het hotel gekoppeld zijn. Bervoets: “Elke kamer kan zo op temperatuur gebracht worden nog voor de klanten aankomen. En uitgeschakeld worden wanneer er niemand verblijft, wat natuurlijk het energieverbruik en zo de energiefactuur verlaagt.”
Herbruikbaar en recycleerbaar
“Niet alleen dat lage energieverbruik is een win op vlak van duurzaamheid”, benadrukt Bervoets. “Ook het circulaire karakter van onze systemen maakt ze bijzonder duurzaam. Zo zijn de belangrijkste componenten van de KAY-comforteilanden, zoals de metalen panelen, het buissysteem en de ingewerkte verlichting, perfect recycleerbaar. Daarnaast kan je onze plafonds an sich ook perfect demonteren en ergens anders een tweede leven geven, eventueel na een opfrisbeurt: met een nieuw kleurtje, een andere lichtinsteek of extra features. Het is dan ook logisch dat onze KAY-comforteilanden een flinke boost geven aan je de WELL- en BREEAM-score van je bouwproject.”
De KAY-comforteilanden dragen ook op een minder directe manier bij aan een meer circulaire bouwwereld. “Zo vullen de plafonds naast koeling en verwarming ook functies als verlichting en akoestiek in”, aldus Bervoets. “We brengen met andere woorden verschillende toepassingen netjes samen in één intelligent product. Dat biedt voordelen op het vlak van onderhoud en installatie, maar zorgt ook voor materiaalminimalisatie omdat er niet voor elk van die aspecten een apart product of systeem nodig is.”
Nog circulair aan de KAY-klimaatplafonds is de mogelijkheid om ze as a service te laten plaatsen in plaats van ze aan te kopen. “Je betaalt dan per maand een vaste fee en verzekert je zo ook meteen van onderhoud van de plafond”, legt Bervoets uit. Na de looptijd van het contract kan Jansen the Building Company de comforteilanden dan terugnemen – als de klant niet kiest ze aan te kopen aan restwaarde – en hun hergebruik- of recyclagepotentieel maximaal benutten.
Eigen nieuw kantoor in hotel
Jansen the Building Company is fier op zijn bijdrage aan het nieuwe Van der Valk Hotel in Gent. In die mate zelfs, dat het er zelf zijn intrek nam. “Voor het project van Van der Valk in Gent gingen we ‘all the way’. En ik bedoel dan echt tot het gaatje. Uren overleg met de bouwheer, slimme technische verbeteringen … we leverden en installeerden zelfs de tv-toestellen en espressomachines. Het eindresultaat is een absoluut paradepaardje. Toen we bij Jansen the Building Company zochten naar een permanente uitvalsbasis voor Oost- en West-Vlaanderen, was de keuze dan ook snel gemaakt: vanaf nu vind je die op de negende verdieping van het Gentse Van der Valk Hotel, waar we zo’n 450 m² aan kantoorruimte inpalmen. Zowel onze werknemers als onze lokale klanten kunnen op die manier elke dag genieten van het summum van ons kunnen”, besluit Bervoets fier.
Dat Jansen the Building Company echt wil inzetten op circulaire producten en systemen, bewees het ook al met de joint venture die het jaren geleden opzette met de Nederlandse fabrikant Maars. Als Maars Jansen Living Walls brengt Jansen the Building Company sindsdien ook circulaire systeemwanden op de markt.