Circulaire Mobble van UGent in de running voor Europese Solar Decathlon-wedstrijd

Op 28 juli zullen de studenten van Universiteit Gent weten of ze de Europese editie van de Solar Decathlon-wedstrijd gewonnen hebben voor hun circulaire en energiezuinige Mobble. Het doel van deze wedstrijd is enerzijds om studenten uit te dagen kritisch na te denken over een toekomstige manier van wonen en anderzijds om meteen hun ideeën te vertalen in een tijdelijk paviljoen, om innovatieve concepten tentoon te stellen. Bij de voorstelling van het project merkte professor Nathan Van Den Bossche op dat de correlatie tussen investeren in energiezuinigheid en het uiteindelijke energieverbruik niet zo groot is als we denken. 

De studenten van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur kwamen op de proppen met een modulaire building block die de naam The Mobble kreeg. Het gaat om een volume van 2,4 meter breed en 6 meter lang, dat bestaat uit een vloerplaat, 6 kolommen en een dak. Vloer en dak zijn volledig opgebouwd uit Ecoôn-elementen van UNILIN Insulation. Eén module kan gebruikt worden als ‘tiny house’ of kantoortje, twee mobbles vormen een studio en met vijf mobbles heb je al een ruim appartement. Je kan er ook een zorgunit van maken, een ‘mancave’, klaslokaal, of het bovenop een bestaand gebouw zetten. Het systeem is modulair en circulair: je kan vrij combineren naargelang de vraag die er is, en heb je een Mobble minder nodig, dan kan die elders ingezet worden.  

Het wedstrijdpaviljoen zelf bestaat uit vijf mobbles die aan elkaar gekoppeld werden door omkeerbare verankeringen zonder lijm waardoor het geheel later gemakkelijk en snel te demonteren is. Volgens prof. Nathan Van Den Bossche hadden de studenten amper 8 uren nodig om hun paviljoen te monteren.


Correlatie energiezuinigheid en energiebesparing

Nathan Van Den Bossche, expert in luchtdichtheid en warmteverliezen, had natuurlijk bijzondere aandacht voor de energieaspecten. Volgens hem wordt er te rechtlijnig gedacht als het gaat over investeren in energiezuinigheid en de uiteindelijke energiebesparing: “We gaan er altijd van uit dat er een sterke correlatie bestaat tussen de investeringen in energiezuinigheid en de uiteindelijke energiewinsten. Natuurlijk is die correlatie er, maar die is vaak niet zo sterk als we denken. Dat heeft voor een deel te maken met het gedrag van de gebruiker. Maar het heeft ook te maken met de aard van de installaties. Meestal maakt men gebruik van systemen op lage temperaturen die dan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan vloerverwarming. Maar dat zijn erg inerte systemen. Door hun trage reactiesnelheid dragen zij er toe bij dat er energie verbruikt wordt op momenten dat dat niet nodig is. Dat kan omzeild worden door een intelligente sturing zoals we ook in The Mobble gedaan hebben. Dankzij nieuwe technologieën die gebruikmaken van apps en ‘the internet of things’ is het perfect mogelijk om de temperatuur intelligenter te sturen, rekening houdend met het gebruik van de woning en de binnen- en buitentemperaturen.  

Nathan Van Den Bossche haalde ook aan dat er bij de materiaalkeuzes niet enkel gekeken mag worden naar de energiezuinigheid, maar ook naar de energie die nodig is om de materialen te produceren: “Zo hebben we er bewust niet voor geopteerd om driedubbele beglazing te plaatsen. De energiewinst die we hiermee konden boeken, woog niet op tegen de extra energie die nodig is bij de productie en het transport.” 


Hergebruikte materialen 

Circulariteit speelde een belangrijke rol bij de keuze van de materialen en dat leidde soms tot verrassende keuzes, zoals bijvoorbeeld de gevelbekleding die zal bestaan uit afgedankte schoolborden. Zo krijgen de schoolborden die op de afvalberg dreigen te komen door de populariteit van de smart boards een tweede leven. 

Ook voor het interieur werd de kaart van hergebruik getrokken. Voor het meubilair trokken de studenten naar de kringloopwinkels waar ze niet alleen meubels maar ook elektrische toestellen zoals bijvoorbeeld een oude wasmachine meenamen. “Je zou verwachten dat oude toestellen energievreters zijn. Dat is in zekere zin wel waar maar dat is vooral te wijten aan het hoge verbruik en de standby-modus. Die obstakels zijn relatief gemakkelijk weg te werken waardoor het voor bepaalde toestellen wel degelijk duurzamer is om een oud toestel te recycleren dan een nieuw toestel aan te schaffen. Voor een ijskast is dat niet het geval, maar voor veel andere elektrische toestellen wel”, aldus prof. Van Den Bossche.  


Esdoorns compenseren CO2-uitstoot

Dat het de studenten menens is om de ecologische footprint van hun project zo laag mogelijk te houden, blijkt uit het initiatief om 42 esdoorns te planten op de terreinen van de UGent. “We hebben uitgerekend hoeveel CO² de studenten de lucht in sturen door de productie van het paviljoen en door met het vliegtuig naar Boedapest te reizen. Dat bleek overeen te komen met de CO² die 41,3 esdoorns gedurende 20 jaar zouden opnemen.”  

Tot de hoofdsponsors en partners van The Mobble behoren onder meer Unilin Insulation, Jaga, Harol en Niko
 

Deel dit artikel:
Onze partners