Van 15 tot 28 april kan je op de binnenplaats van de Università degli Studi di Milano (Via Festa del Perdono 7) Sparking Change bezoeken, in het kader van Fuorisalone 2024 als onderdeel van het INTERNI Cross Vision tentoonstellings-evenement. Badkamermerk Roca presenteert een opvallende installatie geïnspireerd op 's werelds eerste elektrische tunneloven voor de productie van sanitairkeramiek.
De installatie, ontworpen door Mario Cucinella Architects, belichaamt de principes van circulariteit en decarbonisatie in de keramische industrie en toont de positieve impact van deze baanbrekende innovatie op het milieu.
Met een hoogte van 4,5 meter vertelt een halfronde achtergrond van modulaire keramische elementen het verhaal van de cyclus van vernieuwing in het hart van duurzaamheid. De installatie bestaat uit 1.200 uniek gekleurde 3D-geprinte keramische blokken. Het genuanceerde kleurverloop en de vorm dienen als visuele metaforen en vertegenwoordigen de progressieve werktemperaturen van het keramische bakproces. Elk zorgvuldig vervaardigd blok is voorzien van details die de precieze temperatuur illustreren die in elke productiefase nodig is om keramische producten van de hoogste kwaliteit te garanderen.
Het elegant gebogen ontwerp van de installatie verschillende hoogtes past perfect in het driehoekige perceel en gaat moeiteloos op in de binnenplaats van de Universiteit van Milaan en biedt een scala aan ruimtelijke en functionele mogelijkheden. Deze veelzijdige blokken zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, ze worden ook onderdeel van het verhaal en veranderen in uitnodigende zitgedeeltes die bezoekers aanmoedigen om te ontspannen, gesprekken te voeren en te socialiseren in deze dynamische ruimte.
"Sparking Change' onderstreept Roca's toewijding aan duurzaamheid in een unieke installatie die laat zien hoe kennis, ervaring en technologie ertoe hebben geleid dat Roca de grootste innovatie binnen de sector heeft ontwikkeld.", legt Marc Viardot uit, Marketing en Design Director van de Roca Group.
De installatie combineert de fysieke en virtuele wereld en biedt bezoekers een boeiende en meeslepende ontdekkingstocht door het productieproces van deze baanbrekende innovatie. Met behulp van web augmented reality worden bezoekers uitgenodigd op een interactieve reis om de voordelen van Roca's innovatieve elektrische tunneloven te ontdekken. Met deze nieuwe benadering kunnen bezoekers dieper ingaan op Roca's streven om de grenzen van innovatie te verleggen en tegelijkertijd duurzaamheid te omarmen.
De 3D-geprinte keramische blokken van de installatie weerspiegelen de kernwaarden van Roca en belichamen een delicaat evenwicht tussen innovatie, respect voor traditie en verantwoordelijkheid voor het milieu. Door de principes van zowel circulariteit als decarbonisatie te omarmen, laat 'Sparking Change' zien hoe technologie en digitale hulpmiddelen niet alleen als creatief medium kunnen dienen, maar ook een vonk voor nieuwe ideeën kunnen ontsteken.
"Sparking Change benadrukt een innovatieve techniek die het milieu respecteert en de tradities versterkt; het is bovendien een tastbaar bewijs dat technologie en digitale hulpmiddelen niet langer alleen instrumenten zijn om te creëren, maar ook om nieuwe ideeën te stimuleren", zegt Mario Cucinella, oprichter en ontwerpdirecteur van MCA - Mario Cucinella Architects.
Elk blok waaruit het project is opgebouwd, is geproduceerd met een laag milieuvriendelijk proces, waarbij een combinatie van maagdelijke klei en gerecycled keramiek uit de productie van badkameronderdelen is gebruikt. Het ontwerp meet 50x40x25 cm en is zelfdragend en droog te monteren. Dit versterkt niet alleen de esthetische aantrekkingskracht, maar maakt ook eenvoudige demontage mogelijk en opent de mogelijkheid tot hergebruik van de blokken bij toekomstige evenementen.
In samenwerking met Keramischer OFENBAU GmbH onthulde de Roca Group 's werelds eerste elektrische tunneloven voor de productie van sanitairkeramiek in de fabriek in Laufen, Gmunden (Oostenrijk). Dit baanbrekende initiatief heeft de Roca Group gepositioneerd als wereldleider met een productiefaciliteit voor netto nul sanitair, wat een paradigmaverschuiving betekent voor de keramieksector als geheel.
De elektrische tunneloven is een zeer efficiënt en duurzaam alternatief voor traditionele productiemethoden die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De eerste productieresultaten van het nieuwe ovensysteem laten een groot potentieel zien voor de gehele industrie, aangezien niet alleen de productie van sanitair kan profiteren van deze nieuwe technologie, maar ook andere ceramische sectoren zoals structurele en technische keramiek of tafelgerei. De vooruitgang die is geboekt bij het volledig koolstofvrij maken van de keramiekproductie toont de haalbaarheid, economische levensvatbaarheid en het potentieel aan om de weg vrij te maken voor een duurzame toekomst.
Deze mijlpaal in een netto-nul productiefaciliteit voor sanitair staat centraal in de decarbonisatiestrategie van de Roca Group en zal een cruciale rol spelen in het bereiken van de doelstelling van CO2-neutraliteit tegen 2045. De Groep komt dichter bij dit doel en sloot 2022 af met een vermindering van de CO2-uitstoot van 39% ten opzichte van de basislijn van 2018.
Om de hele industrie koolstofvrij te blijven maken, zijn intensieve ontwikkeling en gedurfde innovatie nodig. De Groep is vastbesloten om Keramischer OFENBAU GmbH te steunen met extra financiering om deze baanbrekende technologie, die de toekomst van de industrie zal bepalen, verder te ontwikkelen, te implementeren en op de markt te brengen.