Vorige week werd op de voormalige industriesite Gryson in Anderlecht de nieuwe wijk CityCampus ingehuldigd. De site van 17.600 m2, die sinds 2007 in onbruik was geraakt, werd door Citydev.Brussels aangewend voor de ontwikkeling van een nieuw kmo-parkproject voor de agro-voedingssector, wat een perfecte aanvulling vormt bij de nabijgelegen campus van de hotelschool CERIA-COOVI. De ambitie om productieactiviteiten te integreren in een woonwijk wordt versterkt door het programma uit te breiden met sociale woningbouw voor de Brusselse Gewestelijke HuisvestingsMaatschappij (BGHM) en privatieve studentenhuisvesting. Het ontwerp van BINST ARCHITECTS en ORG Permanent Modernity voorziet niet alleen in de basisbehoefte van huisvesting en het kmo-gebeuren, maar overstijgt deze door het aanreiken van plekken die de samenhorigheid, het sociaal contact en de identiteit van de site naar een hoger niveau tillen.
Het achtste operationele kmo-park, specifiek voor agrovoeding
CityCampus telt 18 kmo-ateliers, hoofdzakelijk voor agrovoedingsbedrijven. Die strategische keuze houdt verband met de ligging vlak bij CERIA en COOVI en door de erg grote vraag naar dat soort ruimten in de sector. De ateliers komen op de begane grond van het hoofdblok. Ze krijgen een aparte in- en uitgang binnen in het huizenblok.
De ateliers blijven in handen van citydev.brussels, die ze binnenkort verhuurt volgens haar nieuwe erkenningscriteria en met incentives om bedrijven zich te laten inzetten voor de circulaire, duurzame economische transitie.
Dit is het achtste kmo-activiteitenpark van citydev.brussels, die dan ook trots is dat ze de doelstelling van tien kmo-parken tegen 2025 binnen handbereik heeft, want er zijn nog twee andere kmo-parken in aanbouw (Copernic en Stevin).
70 sociale woningen en bijna 300 studentenwoningen
Het project biedt ook 70 publieke sociale woningen die de Anderlechtse Haard gaat beheren voor de BGHM. Van die 70 zijn er 44 appartementen op de verdiepingen boven de kmo-ateliers en 26 eengezinswoningen met tuin in een apart huizenblok. Dankzij de 70 sociale woningen van CityCampus komt citydev.brussels nog dichter bij haar doelstelling om 1.000 publieke woningen op de markt te brengen tegen 2025.
Boven op de kmo-ateliers vinden we ook 293 studentenwoningen. Privébeheerder Heres gaat die aan de man brengen en uitbaten. De studenten hebben toegang tot groene ruimten en een gedeeld terras op het dak.
Een architecturaal ontwerp met heel wat troeven
De architectuur is ontworpen om de interacties te bevorderen tussen de verschillende functies. Er is een nieuwe, met bomen omzoomde voetgangersstraat aangelegd als verbinding tussen de productieactiviteiten, de nieuwe woningen en de bestaande wijk. Dankzij de kmo-ateliers met grote vitrines aan die straat, wordt een verrijkende dynamiek gecreërd voor alle voorbijgangers.
Om de lawaaihinder van de productieactiviteiten zoveel mogelijk te beperken, komen de woningen boven de ateliers in achteruitbouw en komt er binnen in het huizenblok een akoestische luifel met groendak.
Twee pilootprojecten: sleutel-op-de-deurateliers en een innovatiecentrum
In haar beheersovereenkomst verbond citydev.brussels zich ertoe om te blijven experimenteren met nieuwe pistes. Daarom integreerde ze twee pilootinitiatieven in het project.
Voor het eerste initiatief worden er in het kmo-park drie sleutel-op-de-deurateliers beschikbaar gesteld aan starters uit de agrovoedingssector. Die plug-and-playateliers zijn vooraf uitgerust en gebruiksklaar. De agrovoedingssector heeft namelijk erg specifieke – én dure – behoeften. Jonge ondernemingen kunnen zich er dus voor een bepaalde tijd komen vestigen, om hun activiteit te beginnen zonder grote startinvestering.
citydev.brussels zorgt ook voor een innovatiepool die dient als incubator voor de huurders van de ateliers. Concreet is het een deelatelier waar machines kunnen worden gepoold, interacties worden bevorderd en innovatie wordt gestimuleerd. Het idee is om via op het ecosysteem van de Brusselse voedingssector de plek leven in te blazen met workshops, opleidingen en sensibiliseringssessies voor de kmo’s en omwonenden.
Fabrice Cumps, burgemeester van Anderlecht, is trots op het project: “Anderlecht, citydev.brussels en de BGHM werken nu al een aantal jaar samen in verschillende wijken. De gemengde, meervoudige stad, die openstaat voor jongeren en verankerd is in de uitdagingen van de 21ste eeuw, is niet enkel een onderwerp voor academische congressen, maar komt ook terug in erg concrete projecten zoals CityCampus. Dat ligt vlak tegenover de CERIA-campus en midden in historische wijk Het Rad. CityCampus is dus een mijlpaal op weg naar Anderlecht als studentengemeente, die bovendien openstaat voor zowel bedrijven als gezinnen."