Circulair bouwen vormt de toekomst van duurzame architectuur. In plaats van baksteen na afbraak te downcyclen voor bijvoorbeeld wegenbouw, verlegt wienerberger de grenzen naar hogere duurzaamheidsambities met ClickBrick. Dit systeem maakt het mogelijk om gevelstenen zonder beschadiging te demonteren en te hergebruiken, waardoor het ideaal is om functiewijzigingen van gebouwen heel flexibel uit te voeren.
ClickBrick, een droogstapelsysteem, maakt gebruik van vlakgeslepen gevelstenen die met RVS-clips aan elkaar worden bevestigd. De spouwankers worden ook met clips vastgezet in uitsparingen in de stenen. Deze methode zorgt voor een 100% circulaire oplossing met minimale milieu-impact. ClickBrick Pure zijn handvormstenen, met een schijnvoeg voor een traditionele uitstraling.
Het systeem van wienerberger staat garant voor een lange levensduur en een volledige herbruikbaarheid van alle componenten. De unieke constructie vereist slechts twee soorten materiaal: staal en keramiek, die na de levensduur eenvoudig hoogwaardig gerecycleerd kunnen worden. Dit systeem elimineert de behoefte aan metselvaardigheden, wat het tekort aan geschoolde vaklui opvangt en projectbegeleiding en technische ondersteuning vergemakkelijkt.
ClickBrick biedt architecten de vrijheid om te ontwerpen met gekalibreerde bakstenen die een uniforme gevel garanderen zonder zichtbaar verloop. Verkrijgbaar in diverse kleuren en texturen, ondersteunt het assortiment uiteenlopende ontwerpvoorkeuren en behoudt het een tijdloze esthetiek.
Momenteel zijn er in Nederland en België al heel wat afgewerkte referenties van ClickBrick Pure.
Een voorbeeld van de succesvolle implementatie van ClickBrick Pure is het nieuwe Colruyt filiaal in Zoersel. Dit project illustreert de mogelijkheden van weersonafhankelijk bouwen zonder werfafval, wat bijdraagt aan een sneller en schoner bouwproces. Bouwonderneming Jehoul heeft de plaatsing binnen drie weken afgerond, wat de efficiëntie en effectiviteit van ClickBrick Pure benadrukt.
Tijdens vier verschillende Archilunches bij UAU Collectiv, Abscis Architecten, DMOA (+ KPW en Lava) en Stramien kreeg wienerberger de kans om uitleg te geven over de ClickBrick Pure. Er waren telkens circa 30 architecten aanwezig op elke lunch die naast de productpitches ook een projectcase van een extern bureau voorgeschoteld kregen. Het inhoudelijke gedeelte werd telkens afgesloten met een lunch die ruimte bood voor netwerking. Wens je als fabrikant meer info over onze Archilunches? Of stel je je als architectenbureau graag kandidaat als gastheer? Laat het ons weten via info@architectura.be.