Onlangs maakten we de tweede editie van de projectoproep 'Be Circular' bekend (ook voor aannemers!). U kan u kandidaat stellen tot 15 mei 2017 (12u). Om u te overtuigen om deel te nemen, gaan we dieper in op een winnend project van de vorige editie.
Het initiatief voor hergebruik werd genomen door de architect en handig uitgevoerd door Stelian Pestritu, de aannemer van Eco Construct Group. Voor het uitbreidingsproject van deze eengezinswoning Clos Dupont werd de circulariteit op een globale manier aangepakt.
Vanwaar komt het idee om hergebruikte stenen te gebruiken?
Stelian Pestritu – Het was oorspronkelijk de wens van de architecte van het project, Sophie Boone van VLA-Architecture. We wilden eerst en vooral de stenen hergebruiken van het bijgebouw dat we gingen afbreken. We hadden echter niet genoeg stenen om de gevelmuur van de nieuwe uitbreiding te bouwen. We hebben dus nog andere reeds gebruikte stenen aangekocht.
Het was de eerste keer dat ik de circulaire economie heb toegepast. Op dit punt hergebruik integreren is een echte innovatie. Het ging echt om een globale aanpak.
U hebt dus twee verschillende soorten van stenen gebruikt …
Drie soorten eigenlijk. In het begin waren er stenen die ter plaatse werden gerecupereerd en de noodzaak om andere stenen van dezelfde hoogte te vinden, want we wilden het geheel combineren op eenzelfde muur. Onze klanten kozen voor twee soorten van stenen, Klamsteen speciaal, die dateren uit de jaren 60-70, van twee verschillende kleuren en lengtes. De architecte heeft een bijzondere tekening gemaakt om alle problemen met de verticale voegen te vermijden. Aangezien de oude stenen onregelmatiger waren moesten de horizontale voegen, die verzonken werden aangebracht, dikker zijn om de niveauverschillen weg te werken. We hadden schrik voor de beschikbare tijd en meerkosten voor het reinigen van de stenen, maar uiteindelijk vormde dit geen probleem.
Hebt u moeilijkheden ondervonden op deze werf?
Omwille van ecologische en economische redenen hebben de bouwheren hun oude houten ramen behouden. Daardoor moesten we omgekeerd werken. In het algemeen worden eerst de vensteropeningen gemaakt, en dan pas wordt de bestelling voor de ramen geplaatst zodat ze er perfect in passen. Hier moesten we de vensteropeningen onmiddellijk juist afmeten. Een delicaat ogenblik want boven de ramen moeten ook nog een store en een ventilatiesysteem worden voorzien.
Hebt u vroeger dit soort van werven al gevolgd?
Ik heb 13 jaar ervaring, maar het was de eerste keer dat ik de circulaire economie heb toegepast. Op dit punt hergebruik integreren is een echte innovatie. Het ging echt om een globale aanpak. De verbindingen tussen de uitbreiding en de oude structuur werden bijvoorbeeld zo ontworpen om in de toekomst een deconstructie in plaats van een afbraak mogelijk te maken.
Hebt u nog tips om een dergelijk project tot een goed einde te brengen?
Men moet flexibel zijn en een goede communicatie opbouwen met de architect en de bouwheren.
Meer weten? Maak kennis met alle projecten op: circularprojects.brussels