CLVR ontwerpt nieuwe circulaire thuishaven met uitbreidingsopties voor Essec Group

ICT- en communicatiepartner Essec Group mag sinds kort pronken met een gloednieuwe uitvalsbasis in Tessenderlo. Bedenker achter de nieuwe vestiging is architectenbureau CLVR. Het Lummense architectenteam had een duidelijk doel voor ogen voor deze realisatie: “Dit is een project dat circulariteit uitademt in elke uithoek van het gebouw en dat op meerdere vlakken”, aldus projectarchitect Dorien Abts.

De nieuwe gebouwen van Essec Group bestaan uit vier geschrankte bovengrondse bouwlagen die grotendeels gebruikt worden als kantoorruimte. De resterende gebouwdelen, zowel op het gelijkvloers als op de eerste verdieping, worden ingevuld als magazijn. Een ontwerp van het Lummense architectenbureau CLVR, in uitvoering gebracht door bouwbedrijf Cordeel.

“Het gebouwconcept is volledig opgevat vanuit een circulair gedachtegoed”, verduidelijkt projectarchitect Dorien Abts. “Een vertaling van de duidelijke wensen van bouwheer Essec Group. Zij waren op zoek naar een grotere thuisbasis met een flexibele ruimte-invulling en met voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst. Dergelijke bouwwensen komen maximaal tot hun recht binnen een circulaire bouwcontext. Door met vaste kernen te werken waarin we technische ruimtes, sanitair, archieven… op iedere verdieping zo dicht mogelijk samenbrengen, creëerden we in de eerste plaats zoveel mogelijk gewonnen ruimte.”

 

Flexibiliteit

“Vervolgens kwam het erop aan om deze ruimtes flexibel in te delen. Zo kan de bouwheer later, dankzij een doordachte indeling van steunkolommen, op meerdere plaatsen scheidingswanden aanbrengen. Andere voorbeelden van circulaire ingrepen zijn de veelzijdige technieken die we inpasten in het gebouw – zoals de mogelijkheid tot simultaan verwarmen en koelen dankzij een driepijps-warmtepompsysteem - en de verhoogde vloeren die aanpassingen in bekabeling eenvoudig mogelijk maken. Tot slot is er bewust plaats voorbehouden aan de niet-kantoorzijde van het perceel, mochten er ooit uitbreidingsplannen komen voor het magazijn.”

De circulaire gedachte komt tot slot ook tot uiting in de maximale praktische invulling van de buitenomgeving. “Iedere vierkante meter buiten wordt optimaal benut zonder alternatieve invullingen in de toekomst uit te sluiten. Zo doet het dak van het magazijn vandaag dienst als dakterras in het verlengde van het kantoor en heeft iedere overkragende verdieping een functie, gaande van bouwkundige zonwering tot balkon of terras.”

 

Maatschappelijke rol

Met de oplevering van het nieuwe Essec-gebouw voegen de CLVR-architecten een project aan hun portfolio toe dat volledig representatief is voor hun visie. “CLVR staat voor knappe, doordachte ontwerpen die een maatschappelijke relevantie horen in te vullen en een meerwaarde creëren voor de gebruikers én voor de naaste omgeving. Binnen tien jaar, maar ook nog binnen vijftig jaar. In die zin is deze circulaire opdracht een 1-op-1-vertaling van onze visie en aanpak”, besluit Marijn Degerickx, medevennoot bij CLVR.

Bron: CLVR
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners