In Tessenderlo hebben de inwoners en plaatselijke organisaties er een troef van formaat bij. Ontwerpbureau CLVR kreeg er het vertrouwen van het gemeentebestuur om de voormalige speeltuin ’t Kraanhof en het bijhorende verouderde polyvalente gebouw een volledig nieuwe invulling te geven. Het resultaat is een opmerkelijke transformatie: een geslaagde symbiose van functionaliteit en esthetiek, doordacht ingebed in het omringende sociale gebeuren.
De uitdaging binnen dit project was tweeledig: enerzijds de herinrichting van de bestaande speeltuin ’t Kraanhof; anderzijds de creatie van een nieuw polyvalent gebouw ter vervanging van het oude gebouw. De gemeente Tessenderlo had vooraf een duidelijke visie. Het nieuwe speelpark en polyvalente gebouw dienden zo multifunctioneel mogelijk ingevuld te worden én aanpalende diensten en activiteiten te betrekken, zoals het nabijgelegen kinderdagverblijf.
Het was aan het team van CLVR om deze invulling naar een hoger niveau te tillen. Dankzij een intensieve dialoog en samenwerking met diverse lokale diensten en vertrouwde, structurele partners realiseerden de architecten een ontwerp dat naadloos aansluit bij de behoeften van de gemeenschap.
Het oude speelpark transformeerde CLVR tot een modern landschapsspeelpark, waar natuur en speelsheid hand in hand gaan. Avontuurlijke fiets- en wandelpaden banen zich een weg door het park richting de omringende straten. Een ondiepe wadi geflankeerd door houten elementen en nieuwe grasheuvels met gerecupereerde aarde creëren een duurzame, dynamische en uitnodigende buitenruimte.
Het gloednieuwe gebouw – dat uit twee bouwlagen bestaat – moest worden ontworpen met het oog op een breed multifunctioneel gebruik. Met een grote polyvalente ruimte als centrale spil en daarrond lokalen voor muzieklessen en voor de tekenlessen van de lokale kleuteracademie. Ook een opwarmkeuken en het sanitair moesten polyvalent ingezet kunnen worden, onder meer voor de speelpleinwerking tijdens de zomer.
De creatieve en speelse accenten van het speelpark zijn op verschillende manieren geïntegreerd. Zo fungeert de overdekte speelruimte ook als toegangspoort tot het park. Verder is er een houten uitkragende verdiepingsschijf toegevoegd, samen met kleurrijke gevelbekleding die het geheel een levendig aanzicht geeft.
Een avontuurlijke betonnen trappenpartij, die de twee verdiepingen verbindt, is voorzien van houten zitbanken die een rustpunt bieden. Daarnaast is er een gezellig buitenterras en een grote buitenberging voor het nabijgelegen mobiliteitspark. Deze berging is slim geïntegreerd onder de trappenpartij, waardoor functionaliteit en esthetiek hand in hand gaan.
Een multifunctioneel gebouw ontwerpen dat door veel verschillende – en soms gelijktijdige – groepen gebruikt wordt, vraagt veel creatief denkwerk vooraf. Ook op vlak van budgetcontrole. Door te kiezen voor een slim en doordacht concept, kon CLVR we aan de hand van relatief eenvoudige ingrepen maximaal tegemoetkomen aan de wensen en verwachtingen van de opdrachtgever.
Een mooi voorbeeld daarvan is het flexibel gebruik van verschillende gebouwdelen (zie boven), maar bijvoorbeeld ook het multifunctioneel inzetten van de parking van het nabijgelegen kinderdagverblijf. Door het gebouw slim mee te betrekken in het inplantingsplan, kan de parking voortaan ook buiten de piekuren door verschillende partijen benut worden.