Een futuristisch ogende hostel voor de meerwaardezoeker in een van de meest bruisende straten van Rotterdam. Het is slechts een poging om CityHub in een enkele zin te omschrijven. Privacy en samenzijn gaan bij CityHub hand in hand en het concept barst van de digitale interactiviteit. Tijdens de voorbije Design District in Rotterdam dook intsite.be een nacht in een van de 126 slaapunits.
Bezielers van het CityHub-concept zijn de Nederlanders Sem Schuurkes en Pieter van Tilburg. Het ondernemende en creatieve duo opende in 2015 in Amsterdam de eerste Cityhub-vestiging. Vier jaar later floreert het concept ook in Rotterdam, wordt er gebouwd aan vestigingen in Kopenhagen en Edinburg en wordt de vastgoedmarkt in Lissabon, Parijs, Brussel, Hamburg, Londen en Madrid onder het vergrootglas gelegd voor verder expansie in West-Europa. Het succes komt niet zomaar uit de lucht vallen en een lucky shot is het evenmin. Over CityHub is nagedacht.
Het basisidee is dat van een hostel, met gemeenschappelijke ruimtes maar zonder slaapzalen en dus enkel private units (of hubs). CityHub is een beleving, en die begint al na het online reserveren wanneer je een mailtje krijgt van ‘your CityHost’ met een QR-code om bij aankomst makkelijk in te checken. CityHub doet beroep op verschillende CityHosts die 7/7 en 24/24 bereikbaar zijn. Zo kan je via de CityHub-app vlot chatten met de host.
Cityhub is een speeltuin voor de digital native (uit de Millenials-generatie en Generation Z) die graag 24/7 verbonden zijn. Het volledige concept is digitaal. Zo kan je ter plekke en op een tijdstip naar keuze zelf inchecken met een polsbandje dat je bij aankomst krijgt. En dat polsbandje is de sleutel tot alles. Tot de verdiepingen, tot de slaapunit, tot de lockers, tot de snoep- en drankautomaten en zelfs tot de bar. Want een pint tappen, dat doe je zelf bij CityHub. Gewoon even het polsbandje scannen. En dat terwijl je kennismaakt met andere gasten of stadsinfo vergaart bij de CityHost. Zin om een hapje te gaan eten, maar weet je niet waar? De CityHost stuurt jou meteen een aantal leuke adressen door. Ver hoef je bovendien niet te gaan. CityHub Rotterdam ligt in de Witte de Withstraat, een van de meest levendige en bekendste straten van de stad.
Terwijl de benedenverdieping bruist van de sociale activiteit, blinken de hubs uit in eenvoud en rust. Een kleine instapruimte met beperkte opbergplaats en een beddenbak. That’s it. Strak, wit, proper en rustgevend. En de technologie, die staat uiteraard op punt. Via bluetooth kan je een kleine ingebouwde speaker aan het hoofdeinde van het bed koppelen aan een smartphone of laptop. Ideaal om muziek te luisteren of gezellig een film te kijken. Opvallend is de geïntegreerde en steeds van kleur veranderende verlichting langs de zijkanten van het bed. Te kleurrijk voor jou? Geen probleem, via de app op de smartphone kan je zowaar de verlichting tot in de puntjes afstellen.
Het interieurontwerp van CityHub Rotterdam is van de hand van het Nederlandse Studio Modijefsky. De locatie - CityHub is een samenvoeging van drie gebouwen - en het concept vormden de inspiratie voor het interieurontwerp. Door de sporen van de oude muren en afwerkingen te behouden en ze te combineren met een nieuw materialenpallet, zijn de drie aangrenzende gebouwen slim samengevoegd om elk hun eigenheid te behouden. Het gebruik van het CityHub-kleurenschema creëert een unieke sfeer in elk gebouw. De intensiteit van de kleur verandert op elke verdieping en gebruikt daglicht als leidraad om contrast te garanderen.
Terwijl het zonlicht door het gebouw beweegt, krijgen de interieurkleuren op elke verdieping een lichtere tint om een opvallend, licht kleurenpalet te creëren. Om dit effect te bereiken, is een basiskleur gekozen voor het plafond, die werd gemengd met grijstonen. Het vloertapijt is een mix van gekleurd garen met verschillende grijstinten. De gekleurde themaruimtes in elk gebouw en op elk niveau zetten de witte hubs extra in de kijker. Wanneer bezoekers de lobby van het hotel betreden, trekt een groot wit voorwerp dan weer de aandacht. Dit element vormt het digitale incheckpunt en verandert in een kroonluchter aan het plafond, waar het opsplitst in verschillende lichtlijnen die de gasten door het de verschillende gebouwen leiden.
Het lagere niveau op de begane grond wordt ingenomen door een zitgedeelte met een plek om te chillen. Een levendige ruimte die wordt beïnvloed door de stedelijke omgeving van de Witte de Withstraat. De straatstijl is naar het interieur gebracht en versmolten met eigenzinnige verlichtingselementen, texturen en kleurenschema's van de nabijgelegen gebouwen. De zeegroene muur gemaakt van lockers versmelt naadloos met het interieur, en vloertegels weerspiegelen de schaduw van het plafond terwijl de kleuren op de muren de lichtste tinten herhalen.
Het interieur van het gebouw is zwaar gelaagd en gebruikt niet alleen verschillende lagen materialen, maar ook op maat gemaakte elementen. Zo beschikt de badkamer over op maat gemaakte spoelbakken en wandkasten, die gedeeltelijk de bestaande ramen bedekken. Zonder het zicht te blokkeren wordt een nieuwe laag gecreëerd over de oude structuur van het gebouw. De kleuren in de badkamer variëren van blauw tot roze en gaan in tegen genderstereotypen.
CityHub Rotterdam verbindt het gebouw en zijn bewoners met zowel de straat als de stad daarbuiten. Het is een plek waar de technisch onderlegde millennials kunnen rondhangen en verbinding maken, terwijl mensen op straat van buitenaf in de CityHub-wereld kunnen kijken. Intsite.be heeft het zelf ervaren en kan dit alleen maar beamen.