Cohousing negenhoek: "Bewoners maken deel uit van bouwteam"

Afgelopen september vonden de voorbereidingswerken plaats van cohousingproject Negenhoek in Kortenberg. Eind 2022 nemen 27 gezinnen er hun intrek in een moderne en ecologische mix van private en gemeenschappelijke gebouwen. Federico Bisschop van bouwheer Cohousing Projects vertelt je meer over de ziel van dit project en wat hij in een dergelijke samenwerking zoekt.

 

“Geen 100 partijen uitgenodigd”

Het is de eerste keer dat beide partijen met elkaar samenwerken. Voor Houben is het zelfs de eerste keer dat het een cohousingproject in handen nemen. Federico Bisschop en zijn collega’s zijn intussen al toe aan hun 25e cohousingavontuur. “Het aantal cohousingprojecten dat vandaag tot leven komt, vormt nog steeds maar een klein percentage van het totaal aantal bouwprojecten. Maar het is wel een manier van wonen waar we de volle 100% in geloven. Nog meer dan binnen andere bouwprojecten ligt de focus hier op mensen. Mensen die er bewust voor kiezen om zowel individueel als in groep samen te leven.”

Voor dit project zocht Cohousing Projects naar een iets groter aannemingsbedrijf met een langere staat van dienst en met een betrouwbare reputatie. Onder meer omwille van de vrij strakke planning van 16 maanden. "Via een beperkte aanbesteding kwamen we bij Houben terecht. We kozen er bewust voor om geen 100 partijen uit te nodigen, maar om persoonlijk in gesprek te gaan met de meest interessante kanshebbers", vertelt Bisschop.
 

Aandacht voor innovatie en betaalbaarheid

Ondanks het feit dat dit het eerste cohousingproject is voor Houben, heeft het bedrijf het volste vertrouwen in deze samenwerking. "Net als ons zetten ze heel graag in op innovatie. Wij integreren bijvoorbeeld al meer dan tien jaar geen gasaansluitingen meer in onze projecten. Een heel bewuste keuze.” Houben zet zelf ook sterk in op het ecologische en duurzame aspect. Zo is elk van de 13 huizen, 14 appartementen en gemeenschappelijke ruimtes bijna-energieneutraal, doorgedreven geïsoleerd en voorzien van pv-panelen.

Beide partijen weten ook dat binnen een groot bouwproject duurzaamheid niet ten koste van alles kan gaan. "Aan energiezuinige technieken hangt namelijk ook vaak een stevig prijskaartje vast. Het is dus belangrijk om een ideaal evenwicht te vinden tussen de bijkomende kosten en de extra toegevoegde waarde.”
 

Betonslag vermeden

Wie de conceptafbeeldingen van project Negenhoek voor het eerst ziet, merkt meteen ook het vele groen op. “Nochtans kon het hier straks helemaal anders uit gezien hebben. Er was indertijd namelijk al een verkavelingsaanvraag ingediend voor een aantal woningen met privétuinen. Een derde van de volledige oppervlakte zou verhard worden.” Wij kozen er echter voor om de woningen te bouwen rond een weids groen binnengebied. Met onder meer een speeltuin, moestuin en kippenren. We hebben dus een nieuwe betonslag kunnen vermijden.”

Er zullen straks ook geen auto’s rondrijden op de cohousing site. We zetten volop in op deelauto’s en ondergrondse parkings. Dat is wel iets dat je bij veel cohousingprojecten terugvindt. De sterke ligging van Negenhoek – op 5 minuten van het station en dichtbij de fietssnelwegen richting Brussel en Leuven – zorgt er voor dat de auto zelfs geen must is om er zich te komen vestigen.


 

Bron: Houben
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners