"In een wereld vol lawaai moet het akoestisch ontwerp van gebouwen voldoen aan basisbehoeften voor wonen, ontspannen, leren, socialiseren en werken", schrijft Tanguy de Jacquelot, akoestisch expert bij VK architects+engineers, part of Sweco. Net als thermisch comfort, luchtkwaliteit, licht en toegankelijkheid, speelt akoestisch comfort een belangrijke rol in de beleving van een gebouw. Naast het beleefde comfort moet de akoestiek worden aangepast aan het gebruik van de ruimte zodat het gebouw is afgestemd op de behoeften en verwachtingen van de gebruikers.
Bij gebouwenakoestiek denkt men vaak eerst aan de akoestische correctie van een ruimte, namelijk de behandeling van galm door middel van akoestische panelen op de muur of het plafond. Begrijpelijk, want dit zijn direct zichtbare elementen.
Wat is een goed akoestisch beheer?
In werkelijkheid is dit aspect slechts één onderdeel van een goed akoestisch beheer in een gebouw. Een doeltreffend akoestisch ontwerp gaat niet alleen om met echo's, maar waarborgt ook een passend achtergrondgeluidsniveau per ruimte, om gebruikers te beschermen tegen storende geluiden van binnen en buiten.
Gebouwenakoestiek omvat vijf duidelijke, onderling verbonden aspecten:
Deze vijf aspecten werken in synergie, net zoals akoestiek samenwerkt met de andere ontwerpexpertises. Het akoestisch ontwerp raakt namelijk aan alle bouwkundige expertises en vergt coördinatie met architectuur, M&E engineering, stabiliteit, facade engineering, brandveiligheid en duurzaam ontwerp. Goede akoestiek in architectuur kan complex zijn, maar hoeft niet gecompliceerd te verlopen als deze aspecten vanaf het begin van het project worden voorzien en gecoördineerd.
Inspelen op nieuwe stedelijke en architecturale trends
Het is van cruciaal belang dat akoestische oplossingen inspelen op de toenemende complexiteit bij het ontwerpen van gebouwen, als gevolg van stedelijke en architecturale trends, en duurzaamheidseisen. Deze trends omvatten
Oplossingen voor deze nieuwe trends ontwerpen, veronderstelt dat de akoestiek al in de eerste projectfasen betrokken is, om het project goed te definiëren en te anticiperen op de vijf aspecten van de gebouwenakoestiek. De eisen en verwachtingen in kaart brengen door middel van dialoog, laat toe de eerste bouwkundige keuzes te formuleren met respect voor de architecturale creativiteit. Technische aspecten en berekeningen komen later in het project aan bod.
Een low-tech en praktische aanpak
Vanaf het begin van het project kan de architect een belangrijke bijdrage leveren aan de akoestiek. Het ruimteplan is cruciaal. Een ruimte-indeling die rekening houdt met het akoestisch comfort is veel kostenefficiënter dan achteraf complexe en dure oplossingen te moeten ontwerpen. Helaas wordt deze aanpak vaak over het hoofd gezien, ondanks het praktische nut.
Interdisciplinaire coördinatie en overleg is essentieel om akoestische oplossingen succesvol te integreren. Inzicht in de noden van de andere expertises laat toe om te anticiperen op mogelijke uitdagingen en om constructieve oplossingen voor te stellen die de akoestische kwaliteit garanderen
De akoestisch ingenieur: een partner in ontwerp
Als akoestisch ingenieurs zorgen wij graag dat het ontwerpteam een goed inzicht heeft in de akoestische aspecten en de gevolgen van bepaalde ontwerpkeuzes. Daartoe biedt VK, naast projectmatige ondersteuning, regelmatig informatiesessies aan over gebouw- en omgevingsakoestiek.
Naast akoestische rekensoftware laten recente digitale tools toe om totnogtoe onverkende mogelijkheden aan te reiken, zoals:
Het akoestisch ontwerp van gebouwen is essentieel voor het welzijn van de bewoners. Akoestiek moet vanaf het begin van het project in aanmerking worden genomen en impliceert coördinatie met de architectuur en alle andere ontwerptakken. Duurzaamheid en nieuwe architecturale trends kunnen veel uitdagingen met zich meebrengen. Een interdisciplinaire aanpak stimuleert creatieve oplossingen om op deze uitdagingen een antwoord te bieden.
Tanguy de Jacquelot is akoestisch expert bij VK architects+engineers, part of Sweco. Deze column verscheen eerder op de website van VK.