De warmtepomp wint aan populariteit als systeem om gebouwen te verwarmen. Enerzijds is er de overheid die aardgasaansluiting verbiedt bij nieuwbouwwoningen vanaf 2025. Anderzijds kiezen steeds meer mensen bewust voor alternatieven die goed zijn voor het milieu én hun portemonnee. Maar wat met de geluidshinder die warmtepompen – en vooral de buitenunits – kunnen veroorzaken? Waarmee moet je rekening houden? Wat zegt de wetgever? En welke maatregelen kan je nemen om de geluidshinder te beperken?
Bron afbeelding: Vlaamse overheid
De drie meest gekozen types warmtepompen voor woningen zijn:
Het eerste deel van de naam verwijst naar de warmtebron, het tweede deel naar hoe de warmte de woning opwarmt. Warmtepompen met als warmtebron lucht, hebben een buitenunit nodig om de lucht aan te zuigen. En daar knelt het schoentje. Want die unit kan voor geluidhinder zorgen, vooral in dichtbebouwde woonwijken of appartementen. Meer specifiek gaat het om de ventilator en de compressor die geluid produceren. De ventilator zorgt ervoor dat de buitenlucht door de warmtewisselaar in de buitenunit stroomt, de compressor zet de opgenomen warmte uit de buitenlucht om in hogere temperaturen.
Het geluidvermogenniveau (meestal aangeduid met LwA) is de hoeveelheid geluid die een toestel produceert. Dit is eigen aan het toestel onder een bepaalde werkingsconditie en wordt opgemeten in een laboratorium.
Het geluiddrukniveau is wat we horen, het geluid van een toestel op een bepaalde plaats. Het is afhankelijk van de omgeving, bijvoorbeeld de afstand tot het toestel en de aanwezigheid van afschermende constructies. Hoe groter de afstand tot het toestel en/of hoe meer afscherming, hoe lager het geluiddrukniveau.
Bij de vergelijking tussen verschillende toestellen is het dus belangrijk om goed naar de gebruikte parameter te kijken. In de technische fiches worden verschillende waarden vermeld. Het geluidvermogenniveau is de beste waarde om mee te vergelijken als de werkingscondities dezelfde zijn.
Bart Van de Velde is bestuurder van SonIQ uit Gistel, een studiebureau gespecialiseerd in akoestiek. Hij is al meer dan 10 jaar deskundige in bouwakoestiek en heeft ook een erkenning als milieudeskundige in de discipline geluid. Zijn missie: van de wereld een aangename plek maken om te wonen, te werken, te leren en te ontspannen. Dat doet hij door de bouwsector akoestische oplossingen aan te reiken die kwalitatief, kostenefficiënt en wetenschappelijk onderbouwd zijn.