Stad Antwerpen voorziet een nieuw gebouw voor kinderopvang Kadee, met plaats voor 144 kinderen in 8 leefgroepen. Dat was nodig vanwege de veroudering van de huidige site, die niet meer voldeed aan hedendaagse normen. De nieuwe Kadee wordt, samen met kinderopvang Parkvilla en Brabbel, de grootste kinderopvanglocatie van Antwerpen. Het Antwerpse bureau Vermeiren-De Coster Architecten werd door AG Vespa aangesteld als architect van het nieuwe project. Als alles volgens plan verloopt, vindt de oplevering van het nieuwe gebouw eind 2024 plaats.
Het Antwerpse gemeentebedrijf AG Vespa is gestart met de bouw van een nieuwe moderne site voor kinderopvang Kadee, waarbij een inspirerende binnenruimte met een groene en avontuurlijke buitenruimte wordt gecombineerd. Kadee is bovendien omringd door groen, door de ligging aan het Kielpark. De site neemt minder oppervlakte in beslag, waardoor het publiek domein groter wordt.
CLT-structuur
De huidige locatie van Kadee wordt niet gesloten tijdens de werken, zodat er geen tekort is aan kindplaatsen. Door het bouwproject op te delen in verschillende fases blijven steeds 6 leefgroepen in gebruik. Het nieuwe gebouw zal grotendeels bestaan uit CLT: een op voorhand gemaakte houtstructuur. Dat vraagt meer voorbereiding, maar de opbouw gaat sneller dan bij meer traditionele bouwvormen. De impact op de werking van Kadee blijft zo tot een minimum beperkt.
Fasering
De nieuwe kelder voor Kadee werd al gebouwd, de volgende fase vat nu aan: de bouw boven de grond. De oplevering van het nieuwe gebouw is voorzien voor eind 2024. In het voorjaar van 2025 wordt vervolgens het tweede deel van Kadee afgebroken en wordt de omgeving heraangelegd.
Duurzaam ontwerp
In het ontwerp werden enkele duurzame oplossingen meegenomen, zoals een warmtepomp als hoofdverwarmingssysteem, ecologische gevelisolatie en houten gevelbekleding. Het nieuwe gebouw zal bovendien worden voorzien van een extensief groendak en gebouwd worden met een circulair systeem van binnenwanden en dakafwerking, die in de toekomst eenvoudig te demonteren zijn en hergebruikt kunnen worden. De compacte planopbouw met rationele structuur voorziet ten slotte ook in de mogelijkheid tot een breed een meervoudig gebruik.