Compacte ontwerpen voor elke gelegenheid

Moderne bouwtechniek moet aan allerlei eisen voldoen. Dat geldt zeker voor elektrische installaties onder de vloer. Ze moeten functioneel zijn, maar de zichtbare delen moeten fraai vormgegeven zijn zodat ze perfect passen in het interieur. Dit is vaak een uitdaging voor technisch planners en installateurs bij het kiezen van geschikte ondervloersystemen.

Functionele vereisten

De functionele eisen waaraan ondervloersystemen moeten voldoen variëren, afhankelijk van het toepassingsgebied, en worden bepaald door de norm EN 50085-2-2. Vloerdozen en vloercontactdozen zijn vooral cruciaal omdat ze de interface vormen tussen het vloersysteem en de gebruiker, en ze moeten aan verschillende behoeften voldoen, afhankelijk van waar ze geïnstalleerd zijn. In particuliere woongebouwen, kantoren en seminariezalen moeten gebruikers gemakkelijk toegang hebben tot stopcontacten, datapoorten en multimedia-elementen. Maar in openbare ruimtes, zoals foyers, winkelcentra en musea, kan het gevoelig zijn om geïnstalleerde apparatuur te beveiligen tegen onbevoegde toegang.

Vloeren die onderhevig zijn aan zwaar verkeer, bijvoorbeeld autodealers, tentoonstellingsruimten, luchthavenfoyers en stationshallen, vereisen ondervloersystemen die bestand zijn tegen hoge belastingen. Andere selectiecriteria zijn de kwaliteit van de vloer en de manier waarop de vloer wordt schoongemaakt. Is het een gietvloer of een systeemvloer? Wordt de vloer met water schoongemaakt of droog schoongemaakt?

Focussen op design

In moderne interieurs zijn de verwachtingen over hoe vloersystemen eruit moeten zien vaak hoog: vloerdozen moeten zo klein mogelijk zijn en discreet in de vloer passen. Mensen willen hoogwaardige afwerkingen, idealiter die bij de vloer passen. Het doel is om een harmonieuze visuele ruimte te creëren die niet wordt gehinderd door vloersystemen.

Planning ondervloersystemen

Bij het plannen van ondervloersystemen moeten technische planners en installateurs vaak rekening houden met hoge functionele en ontwerpvereisten. Er kan heel zorgvuldig over nagedacht worden om het geschikte vloersysteem voor het betreffende bouwproject te vinden.

Eenvoudig te configureren: vloerdozen GES R2

Om de technische planners het werk te vergemakkelijken, heeft OBO Bettermann een reeks designgerichte en functionele vloerdozen ontwikkeld die de planning binnen redelijke grenzen houden: ronde vloerdozen GES R2 combineren functie en design.

Met een diameter van slechts 140 mm zijn ze bijzonder klein en toch geschikt voor twee stopcontacten en optioneel tot twee datatechniek-elementen. Ze zijn ook eenvoudig te configureren dankzij hun modulaire structuur.

Elk product bestaat uit maximaal drie componenten: bij toepassing in systeemvloeren bestaat de vloercontactdoos alleen uit een installatiedoos en een deksel, terwijl bij een gietvloer ook een gietmal nodig is. De installatiedoos kan zowel voorgemonteerd als leeg besteld worden, zodat deze naar wens kan worden uitgerust met geïnstalleerde apparatuur zoals stopcontacten en multimedia-elementen. De installatiedoos en de gietmal passen bij alle beschikbare deksels, dus u hoeft niet veel tijd te besteden aan het matchen van zaken.

Het deksel is het enige deel van de vloercontactdoos dat van buitenaf zichtbaar is. Het is verkrijgbaar in een aantal verschillende afwerkingen, waardoor het aan verschillende visuele en functionele eisen kan voldoen:

  • Drie dekseluitvoeringen van spuitgietzink: klapdeksel met snoeruitgang, tubus deksel en blinddeksel in zes hoogwaardige oppervlakteafwerkingen: chroom, nikkel, oud messing, oud koper, geoxideerd nikkel en zwarte powder coat.
  • Twee dekseluitvoeringen van kunststof: klapdeksel met snoeruitgang en blinddeksel in ijzergrijs of grafietzwart.

Technische planners en installateurs kunnen GES R2 vloerdozen eenvoudig configureren om te voldoen aan de verwachtingen van hun klanten en aan de eisen van verschillende bouwprojecten. Hun hoogwaardige metallic afwerkingen passen naadloos in de hoogwaardige interieurarchitectuur. In plaats van het totaalbeeld van de ruimte te verstoren, upgraden de metalen vloerdozen GES R2 juist de uitstraling van mooie vloeren. Voor vloerbedekking zijn de GES R2 kunststof vloerdozen de juiste keuze. Ongeacht welke afdekversie wordt gebruikt, alle GES R2 vloerdozen nemen zeer weinig ruimte in beslag omdat ze slechts 140 mm breed zijn.

Naast alle verschillende vormgevingsmogelijkheden bieden GES R2-vloerdozen een reeks voordelen op functioneel niveau, allemaal binnen een compacte ruimte. Alle versies met metalen afdekkingen zijn in gesloten toestand VDE-gecertificeerd voor beschermingsklasse IP66. Wanneer de deksels gesloten zijn, is de elektrische uitrusting binnenin betrouwbaar beschermd tegen sterke waterstralen. Vloercontactdozen GES R2 met metalen afdekkingen zijn de ideale oplossing voor vloeren in openbare ruimtes zoals foyers en winkelcentra die machinaal met water worden gereinigd. Het metalen tubus deksel is zelfs geschikt voor nat gereinigde vloeren in geopende toestand, conform EN 50085-2-2. Bovendien zijn alle metalen versies in gesloten toestand bestand tegen belastingen tot 15 kN. Als u elektrische installaties moet beschermen tegen manipulatie, gebruik dan metalen of plastic deksels. Beide versies zijn alleen te openen met een speciaal gereedschap.

Bron: OBO
Deel dit artikel:
Onze partners