Naast het Circubuild-event van redactiebureau Palindroom, VIBE vzw en Pixii staat de agenda van BATIBOUW nog vol met andere infosessies, seminaries en rondetafelgesprekken die interessant kunnen zijn voor de professionals. Een greep uit het aanbod.
Verwarming
Nog meer dan in het verleden ligt de focus van BATIBOUW op (de verduurzaming van) verwarming. De openingspersconferentie van het Vlaams Energieagentschap op zaterdag 29 februari heeft dan ook ‘Hoe verwarmen we onze woning in de toekomst?’ als onderwerp.
Daarnaast organiseert het VEA ook op dinsdag 3, woensdag 4 en donderdag 5 maart (telkens van 15 tot 16 uur) ook een conferentie over de mogelijkheden op vlak van verwarming bij renovatieprojecten. Onder meer de wettelijke randvoorwaarden voor warmtepompen (premies, RESCERT,…) komen hierbij aan bod.
Ook de Bond Beter Leefmilieu zet, op donderdag 5 maart (12.30 tot 13.30 uur) in op verwarming, en dan vooral op groene warmte. Tegen 2050 moeten al onze gebouwen af van gas of stookolie. Welke opties zijn er om onze gebouwen te verwarmen op hernieuwbare energie? Welke zijn de eerste stappen die je zelf kan zetten? Jurgen Naets van Ecobouwers vertelt hoe we ons woningenpatrimonium klimaatneutraal krijgen tegen 2050.
Rondetafelgesprekken
De Orde van Architecten pakt uit met twee rondetafelgesprekken. De eerste, op dinsdag 3 maart van 12 tot 13.30 uur, gaat over ‘de architect-ondernemer’. Vragen die aan bod komen: wat is de sleutel voor goed ondernemerschap? Hoe naambekendheid krijgen of afdwingen? Moeten architecten meer risico’s durven nemen? Moet je als zaakvoerder alles zelf willen doen?
De sprekers die aanschuiven aan de tafel:
Aansluitend, van 14 tot 15 uur, is er ook een rondetafelgesprek met als onderwerp ‘de architect voor de professionele bouwer’. Operationeel zijn de samenwerkingsvormen vaak niet afgestemd op de precieze vakgebieden van de partners. Wat kunnen we hieraan doen? Moet het monopolie van de architect behouden blijven? Wat met verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid? Kan de architect voldoende onafhankelijk opereren binnen de driehoek promotor/projectontwikkelaar, architect en aannemer? Wat moet de architect bieden bovenop het klassieke takenpakket om te kunnen samenwerken met een professionele bouwer? Hier geven volgende deelnemers hun mening over:
Offgrid, het autonome huis
Volledig offgrid – of netonafhankelijk – zijn, het is de droom van velen. Volledig afgekoppeld van het net en toch alle comfort hebben, hoe doe je dat? Ludwig Van Wonterghem, zaakvoerder van ÖkoFEN Belgium, woont al meer dan twee jaar in het eerste offgrid-huis van Europa en komt erover vertellen op woensdag 4 maart, van 17.30 tot 18.30 uur.