Onder de VRT-toren staat sinds kort een heus WK-dorp van waaruit Sporza het WK voetbal 2018 live zal verslaan. De kubusvormige constructie van 35 units is gebouwd door de Limburgse firma Budé Containerbouw. Dubimax stond in voor de stabiliteitsberekeningen en modelleerde het WK-dorp in BIM.
Wie nu langs de VRT-toren in Brussel wandelt, ziet een drie verdieping hoge containerconstructie waarbinnen de tv-studio, radiostudio en een onlineredactieruimte van Sporza is ingericht. Van hieruit doet Sporza alle live-uitzendingen over het WK in Rusland.
Het WK-dorp is rondom helemaal van glas met schuiframen en vaste ramen, met binnen een grote, gezellige koer van 12 op 12 meter. “We hebben ook een dakterras met ligzetels voorzien bovenop de constructie”, laat David Vaes van Budé Containerbouw weten. “Aan de buitenkant tegen de ‘gevel’ is een groot scherm voorzien zodat de wedstrijden ook van hieruit kunnen gevolgd worden. De hele constructie biedt plaats voor maar liefst 400 vips. Het mocht dan ook net dat tikkeltje meer zijn.”
Modulair en herinzetbaar
Alle containers zijn ingedeeld in schakelbare en niet-schakelbare units. Alle schakelbare units kunnen aan elkaar gekoppeld en tot drie verdiepingen hoog gestapeld worden. De constructie van het Sporza-huis is uniek want op maat gemaakt en voor de eerste keer gebouwd. De voorbije maanden is alles wat nodig was voor deze constructie, inclusief terrassen en dakconstructie, geproduceerd in het atelier van Budé in Dilsen. De kant-en-klaar afgewerkte units werden met speciaal transport naar Brussel vervoerd. Op de site is de opbouw en afwerking in één week geklaard. Alles moest namelijk enkel nog aan en op elkaar geschakeld worden.
Na het WK gaat de constructie terug afgebroken worden, maar ze kan daarna makkelijk elders worden opgebouwd. “Dat is het grote voordeel van bouwen met containers: alles is modulair en herinzetbaar”, aldus Budé Containerbouw.
BIM-model
Dubimax stond in voor de stabiliteitsberekeningen van de hele constructie. "Vooral de dakconstructie over het binnenplein was een technische uitdaging. Het was belangrijk voor Sporza om daar droog te kunnen zitten. We hebben het hele gebouw in een BIM-model gegoten en zo alle berekeningen uitgevoerd. Het resultaat mag er zijn”, besluit Marc Dubin, zaakvoerder van Dubimax.