Containerproject Orbino van Luc Deleu in Middelheimmuseum

In het Middelheimmuseum staat momenteel het containerproject Orbino van Luc Deleu te bezichtigen. Sinds 1983 realiseert Luc Deleu containerprojecten. Zijn containers zijn readymades, industrieel vervaardigde stalen kisten voor het goederenverkeer.

In het Middelheimmuseum staat momenteel het containerproject Orbino van Luc Deleu te bezichtigen. Sinds 1983 realiseert Luc Deleu containerprojecten. Zijn containers zijn readymades, industrieel vervaardigde stalen kisten voor het goederenverkeer.


 

Deleu transponeert de containers van eenvoudige objecten tot symbolisch geladen monumenten zoals triomfbogen, obelisken en bruggen. Vaak worden ze achteraf weer opgedoekt en vinden ze hun plaats terug in de wereld van mobiliteit en transport.

Van legoblokjes naar containers

De containerinstallaties zijn gebaseerd op de architectonische basisprincipes die toegepast worden bij prefabbouw. Ze lijken op monumenten, op grote sculpturen, op reusachtige wegwijzers in het landschap. Bakens. Mijlpalen. Tegelijk zijn het speelse, eenvoudige geometrische structuren met een sterke visuele impact. De kunstenaar werkte eerst met legoblokjes (Obelisk uit 1983, te zien in M HKA), het toppunt van mobiele en speelse bouwstenen, en daarna ook met speelgoedcontainers.

Essentieel zijn de verhoudingen van de containers ten opzichte van de bezoeker en de ruimte waarin ze opgesteld staan. De monumenten zijn gebaseerd op de principes van schaal en perspectief: de grootte van een voorwerp kunnen we het best inschatten in verhouding tot de omringende dingen. Zo lijkt een kathedraal enorm groot, maar maakt ze tussen wolkenkrabbers veel minder indruk op ons.

Orbanisme

En Luc Deleu ziet het groots. In de jaren 1970 pleitte hij met zijn Orbanistisch Manifest voor het ‘orbanisme’, dat hij tegenover het modale urbanisme stelt – zie ook de tegenstelling in de pauselijke zegen Urbi et Orbi. Concreet betekende dat het introduceren van utopisch-anarchistische stadsimplementaties, die het leven voor de moderne mens vrijer, fraaier en communicatief moesten maken. Of gewoon absurder.

In de container speelt de video 'Luc Deleu: Tribune (Diary 1971 – 1978)'. Het collageboek 'Tribune' – het onderwerp van deze DVD-publicatie en bijhorende booklet – is een soort "container" die de jonge startende architect Luc Deleu tussen 1971 en 1978 heeft gemaakt. Naast een blik op de wereldgeschiedenis en de actualiteiten van de eerste helft van de jaren zeventig, zit het boek vol met verwijzingen naar werken die in deze periode tot stand kwamen, of naar realisaties, die pas jaren later werkelijkheid zouden worden. 'Tribune' telt exact 300 bladzijden en is bijna 10 centimeter dik. De pagina's zijn – net als de cover – zonder uitzondering bekleed met knipsels, foto's, advertenties, schetsen, stempelafdrukken, notities, tekeningen, logo's, cartoons, reclamefolders, bekeuringen en wereldkaarten. Het is deze combinatie van geschiedenis, kunstgeschiedenis en het individueel artistiek project, die dit vroege werk en dagboek van Luc Deleu zo uitdagend maakt.

Bron: Middelheimmuseum

Deel dit artikel:
Onze partners