Cosentino renoveert het classicistische The Duke in Brussel: een nieuwe sprekende gevel

In Brussel blinkt tegenwoordig een toepassing van wereldleider in interieurs: Cosentino. Een compositie van op maat gesneden grafische elementen reflecteert en eert de klassieke vormgeving van de voorgevel van The Duke en zorgt samen met een nieuwe uitbouw voor een gebalanceerde, moderne charme.   

Cosentino kent veel toepassingen in interieurs wereldwijd, maar is dankzij de lichtheid en duurzaamheid van haar producten ook de perfecte partner voor buitentoepassingen. Dit wordt nog maar eens bewezen, ditmaal door de renovatie van het kantoorgebouw The Duke in de Brusselse Warandewijk. 

the duke, een kennismaking

The Duke is in 1776 gebouwd naar een ontwerp van architect Barnabé Guimard en werd recent onder handen genomen door VIVA Architecture, het Antwerpse architectenbureau gespecialiseerd in binnenstedelijke transformaties en reconversie-projecten. Het gebouw bestaat uit een 3 verdiepingen tellende achterbouw en een klassieke voorbouw met bovenop een nieuwe, hedendaagse uitbreiding die t.o.v. de gevel iets meer naar achter werd opgetrokken. Beide bouwen zijn verbonden door een lange gang aan/rond de centrale patio.

Tijdens het ontwerp en de uitvoering van de renovatie, werd de classicistische identiteit van The Duke nauwlettend in het oog gehouden. Zo werd samengewerkt met de stad Brussel en het Agentschap Onroerend Erfgoed voor het in ere herstellen van de voorgevel; hernemen de grote gebogen ramen de 18e-eeuwse architecturale flair en werden de royale hoogtes van de verdiepingen behouden. Het grafisch patroon van de voegen in de composietsteen refereert naar de profilering van de kolommen van de oorspronkelijke classicistische gevel.

een uniform van innovatie

Er was een verbluffend staaltje meet- en snijwerk dat plaatsvond in de Cosentino-fabriek in Spanje. Daar werden alle gevelbekledingsplaten op maat verwerkt tot de perfecte ‘blokkendoos’ om de classicistische gevel te laten echoën doorheen het pand. Op de voorgevel werd gekozen voor Dekton® Fossil, een donkergrijze variant met een willekeurig patroon van bleke vegen en vlekken. Voor de achterbouw en de muren rondom de centrale patio, werd dan weer een lichte beige variant gebruikt, nl. Dekton® Edora.

Op alle patiogevels is een donker contrasterend spel van zwarte lijnen van 8 mm breed, even breed als de dikte van het plaatmateriaal, dat zoals eerder al aangehaald de classicistische elementen van de voorgevel weerspiegelt. Het duurzame Dekton® is ideaal als buitengevelbekleding omdat het naast licht – slechts 20 kg per m2 en daarmee 4 keer lichter dan natuursteen – ook weer-, kras-, krimp- en vlekbestendig is. Bovendien is het materiaal over de hele lijn CO2-neutraal en volledig cradle-to-cradle. De interpretatie dus van klassieke schoonheid en moderne innovatie.

Bron: Cosentino
Deel dit artikel:
Onze partners