Bureau Goddeeris heeft de gebouwen van de voormalige Kortrijkse Katoenspinnerij (KKS) onder handen genomen. De panden dienen nu als kantoren voor een vijftiental bedrijven, samen goed voor een 500-tal werknemers. Het project in de ruime omgeving van Kortrijk zorgt voor een mooie opwaardering van de buurt.
In 1927 werd één van de belangrijkste spinnerijen in het Kortrijkse opgericht, langs het kanaal Kortrijk-Bossuit. De kaars van de ooit zo machtige Kortrijkse textielgroep ging definitief uit in augustus 2001. Aangezien geen overnemer gevonden werd, stonden gebouwen enkele jaren te verkommeren. In 2009 kocht Rik Glorieux (AG Plastics) de gebouwen en werd de hele site gesaneerd. Kort nadien werd een eerste fase van het project gerealiseerd, want eind 2010 nam EnergyICT zijn intrek in een van de gebouwen. Een tweetal jaar terug ging de tweede fase van het project van start.
Glas, beton en hout
Er werd geopteerd om een reconversie te doen tot een kantorenpark, aangevuld met enkele assemblage- en opslagactiviteiten. De architect van het volledige project is Wolf Goddeeris, van het Kortrijkse Architectenkantoor Bureau Goddeeris Architecten. Duizenden vierkante meters gebouwen gingen tegen de vlakte, containers asbest werden verwijderd. Dit resulteerde in een site met drie onafhankelijke gebouwen, elk met een eigen karakter. Glas, beton en hout zijn de drie zichtbare materialen, met als wederkerend kenmerk de opvallende donkere kleur (ral 8022 schwarzbraun). Het resultaat is een heel modern ogende site, met een uitzonderlijke architecturale schoonheid.
State of the art
De gebouwen mogen dan wel bijna 100 jaar oud zijn, toch zijn ze voorzien van de modernste technieken. De drie betonnen gebouwen werden volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Hierbij werd eerst en vooral aan energiezuinigheid gedacht: driedubbel glas, super isolerende wanden en daken, ledverlichting, zonnepanelen, hoog elektrisch vermogen voor een groot aantal elektrische laadpalen, enzovoort. Maar ook de modernste IT-technieken zijn aanwezig, zoals verschillende supersnelle glasvezelconnecties en computervloeren in alle gebouwen. En tot slot werd elke unit op maat van de gebruiker gerealiseerd, startende vanuit een landschapskantoren werd een verdere indeling verzorgd zodat de ruimte optimaal benut wordt volgens de activiteiten van de huurders.