Cr3do richt zicht voluit op 3D printen van maquettes

Op het openingsevent van Flam3D in het Vlaams Parlement in Brussel sprak Architectura.be met Cr3do. In 2015 wonnen de jonge ondernemers starterswedstrijd 18-28 van JCI Limburg, een wedstrijd waaraan 125.000 euro risicokapitaal en extra begeleiding was verbonden. Begin 2016 wonnen ze de Student Startup of the Year Award van Startup Day. 

3 d's van Cr3do

Oprichters Jens Raskin en Kristof Philippaerts kwamen met het concept Cr3do. Zij richten zich hiermee op 3D consulting, 3D modeling en 3D printing. De oorspronkelijke doelgroep zijn kmo’s die niet de kennis en uitrusting hebben om 3D te printen. ”We maken nu ook stukken voor veranda’s. Verschillende kmo’s werken met verschillende leveranciers. Daardoor krijgen ze onderdelen van leverancier A en leverancier B die niet op elkaar passen. Dan komen ze bij ons aankloppen en maken we een 3D tekening voor een tussenstuk. Het bedrijf kan ons bij een soortgelijke veranda meteen bellen om nogmaals 10 à 20 tussenstukken te printen. Na montage spuiten ze het tussenstuk mee in de kleur van de veranda. Ook tussenstukken voor keukens en parket deden wel al. Voor ons is dat slechts een kwartier tekenwerk en het bedrijf is geholpen."

 

Laagdrempelige service

De start-up hanteert volgende werkwijze: bedrijven leveren een bestand, foto, schets of idee aan. Cr3do geeft advies, tekent het concept uit en print met eigen 3D printers. De starterswedstrijd leverde de onderneming vier plaatsen op in de Corda-campus in Hasselt, waar ze hopen binnenkort wat extra ruimte te krijgen om R&D te doen naar de mogelijkheden van 3D printen. Door veel kennis zelf in huis te halen kunnen ze een erg laagdrempelige service bieden. Medeoprichter Jens Raskin: “Een probleem voor ons was dat we vroeger al het tekenwerk zelf deden, nu hebben we een paar studenten waarmee we samen werken waardoor we de kost van onze maquettes kunnen drukken. Dat maakt het natuurlijk interessant.”

 

Platform voor architecten

Recent besloten ze om zich volledig toe te spitsen op 3D printen voor architectuur. Jorg Hendrikx verklaart: “Omdat het een vrij grote markt is hebben we besloten ons op een nichemarkt te richten en daarin te specialiseren in plaats van alles goed te willen doen. We zijn nu begonnen met de architectuurmarkt omdat we daar een grote nood zien. En ook ruimte voor verbetering. Ook omdat architecten al iets meer onderricht zijn in werken met 3D modellen, de stap voor hen om van 3D model naar 3D printer te gaan is kleiner.” Er kwam een apart platform waar architecten offertes kunnen aanvragen. De nood bij architecten komt er volgens Cr3do door de visualisatietrend, zowel naar de klant als naar aannemers en projectontwikkelaars toe. Architecten wezen hen ook al op het praktisch nut van zo’n kunststof maquette: op de werf neemt een architect ze mee om daar de plannen te bespreken met de projectontwikkelaar en werfleider. “De communicatie gaat dan sneller en het is ook duurzamer dan een geknutselde maquette. Een 3D printpmaquette kan tegen wat water en wind. Het is een functionele maquette, architecten vragen ons soms om er maten op te plaatsen, of om bepaalde onderdelen in kleur te printen,” aldus Jorg Hendrikx.

Zo werkten ze al samen met UAU collectiv, dat het nieuwe Hasseltse stadhuis tekende, maar ook met a2o architecten, SPECTRUM en XYZ architecten. Studenten komen ook bij hen aankloppen want traditionele maquettes zijn vaak duurder dan een 3D geprinte versie. Jens Raskin: ”We merken dat bij particuliere woningen, van rond de 350.000 euro, er echt vraag naar is. Ik kan geen reden bedenken waarom het niet eerder gedaan werd.” Om te tekenen werken ze bij Cr3do vooral met Solidworks, maar ook met Archicad. Omdat architecten deze programma’s zelf gebruiken, is de stap klein om er een printbaar 3D model van te maken. Als bestanden in 3D aangeleverd worden, kunnen ze in enkele dagen tijd de volledige maquette printen.

 

Pluspunten

Bij cr3do zien ze enkel voordelen: “Het is interessant om de omgeving wit en sober te houden en het gebouw in een bepaalde kleur te laten uitspringen. Zo kunnen architecten aan de klant laten zien wat de bestaande omgeving is en welke volumes erbij komen. Die omgeving is eigenlijk simplistisch afgewerkt om het gebouw te benadrukken. We kunnen het gebouw gedetailleerd in een andere kleur printen zodat we een mooi contrast hebben, dat is een hele leuke visualisatie. We krijgen daar ook goede reacties op.”

 

Student start-up of the year award

Wouter Vandenneucker won met Cr3do donderdag 18 februari de student start-up of the year award van tech start-up day!

Deel dit artikel:
Onze partners