Architect en bouwheer besteden meestal veel tijd aan de keuze van de materialen die het uitzicht van het project bepalen. Voor de gevelbekleding gaat die stelling zeker op, want daarmee zet je de toon. De manier waarop men een steen metselt, beïnvloedt sterk het uitzicht van een bakstenen gevel. Een doordacht gekozen metselverband geeft namelijk extra cachet en karakter aan een project. Vandersanden Group geeft uitleg.
Halfsteensverband is vaak de regel, maar het kan ook anders. Enkele voorbeelden.
Stapelverband of tegelverband
Met dit verband leg je optisch de nadruk op het verticale aspect van het metselwerk. De metselaar plaatst de gevelstenen telkens weer boven elkaar, zodat niet alleen de horizontale lintvoegen maar ook de verticale stootvoegen doorlopen.
Blokverband
Een combinatie van het halfsteens en het stapelverband. De metselaar plaatst twee lagen in stapelverband, de volgende twee lagen verspringen een halve baksteenlengte.
Wildverband
Zoals de naam al doet vermoeden, is hier geen patroon in te ontdekken. De metselaar werkt met verschillende lengtes van de baksteen, maar niet kleiner dan een ¼ steen. Er is maar één regel: de stootvoegen mogen niet doorlopen in de volgende metsellaag, maar moeten altijd verspringen. Dit metselverband is aangewezen bij het vermetselen of verlijmen van gevelstenen die
zijn gekenmerkt door een lage maatvastheid. Bij recuperatiestenen heb je soms geen andere keuze.
Koppenverband
Alle lagen bestaan alleen uit koppen die de metselaar halfsteens plaatst. Je kan het koppenverband wel combineren met het gewone halfsteensverband, om bijvoorbeeld een kromming in de muur op een eenvoudigere manier uit te voeren.
Stootvoegloos
Door de gevelstenen tegen elkaar op te metsen, vallen de kopvoegen weg en blijft enkel de lintvoeg over. Hierdoor benadruk je extra het horizontale lijnenspel van het metselwerk. Dit is een elegante methode om het gebouw visueel te verlengen.
Sierverbanden
Er zijn ook metselverbanden, die als lokale decoratie fungeren. Niet om over het hele project toe te passen, maar om een speciaal effect te krijgen in een bepaald deel van de gevel of het gebouw. Ze bieden heel wat creatieve mogelijkheden.
Een bekend voorbeeld hiervan is het Claustraverband of Braziliaans verband.
Claustraverband of Braziliaans verband
De metselaar plaatst de gevelstenen zo op elkaar dat er lege ruimtes tussen ontstaan. Resultaat: een doorkijkeffect. Een onverwachte en elegante oplossing om een achterliggende constructie deels zichtbaar te maken of om meer licht door te laten.
Metselverbanden staan open voor creativiteit. Je kan natuurlijk ook zelf verbanden combineren en zo zelfs een nieuw metselverband creëren.
Architectenservice Vandersanden Group
De hierboven vermelde metselverbanden zijn maar een kleine greep uit de reeks van metselverbanden die er bestaan met baksteen.
Baksteen biedt heel wat creatieve mogelijkheden om je project een unieke look and feel te geven. Combinaties in metselverbanden, maar ook in vormen, texturen, kleuren… Alles kan.
"Als baksteenexpert geven wij je graag meer uitleg bij de oneindige mogelijkheden. We laten je graag een aantal praktijkvoorbeelden uit ons portfolio zien en bekijken samen hoe baksteen die extra meerwaarde voor jouw project kan betekenen", aldus de producent.
Vraag de complete architectenmap aan per mail: info@vandersanden.com of bel Vandersanden op 089/510140. Je vindt ons portfolio van projecten ook op www.vandersandengroup.be.