Crematorium Siesegem van KAAN architecten genomineerd voor Dezeen Interior Awards 2020

Crematorium Siesegem in Aalst komt in aanmerking voor de prijs van beste burgerlijk en cultureel interieur van het jaar. Het monumentale, maar ingetogen project van de Rotterdamse ontwerpstudio KAAN architecten is een van de vijf genomineerden in deze categorie van de Dezeen Interior Awards 2020. De winnaars zullen eind oktober bekendgemaakt worden.

Het grootse rechtlijnige volume van crematorium Siesegem springt meteen in het oog in de landelijke rand van Aalst. Het gebouw telt twee verdiepingen en bestaat volledig uit blokken onafgewerkt beton. Die sobere materiaalkeuze moet een serene plaats van het crematorium maken waar familieleden op een waardige manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. Om het crematieproces niet volledig te verhullen, liet KAAN architecten een aantal ovenschoorstenen door het ruw afgewerkte plafond naar de glazen openingen in het dak reiken.

Binnenin leiden grote gangen van meer dan zes meter hoog naar de receptie, de cafetaria, de condoleanceruimtes en de twee belangrijkste ceremoniehallen van het crematorium. De grootste van deze ceremoniehallen decoreerde KAAN architecten met beige lederen zitbanken die - toepasselijk - verwijzen naar de tint van zand en stof. De wanden, vloeren en spreekgestoelte vooraan in die zaal bekleedde de Rotterdamse ontwerpstudio met panelen van grijs Ceppo di Gré- marmer. Muurhoge ramen verhogen de connectie met de omliggende natuur.

Landschapsarchitect Erik Dhont vormde het terrein rondom crematorium Siesegem om tot een aantal kleine heuvels waar as verstrooid kan worden en een urnentuin. Met gras begroeide oevers helpen daarnaast bij het verdoezelen van een dienstweg die gebruikt wordt door lijkwagens én bieden privacy aan de nabestaanden tijdens begrafenisdiensten.

Prestigieus evenement

De Dezeen Awards identificeren jaarlijks de beste architectuur, interieurs en design in de wereld, maar belonen evenzeer studio’s en individuele architecten en ontwerpers die opmerkelijk werk leverden. Dit jaar is het prestigieuze evenement toe aan haar derde editie.

Voor de Dezeen Interior Awards, een subdivisie van de Dezeen Awards, werden dit jaar, verspreid over twaalf categorieën, 61 projecten geselecteerd door een team van professionals waaronder Paola Navone, Pierre Yovanovitch, Michelle Ogundehin en Jaime Hayon. Naast de vijf uitverkoren ontwerpen in de rubriek Civic and Cultural Interior maken ook projecten in de volgende categorieën eind oktober kans op een Dezeen Interior Award: House Interior, Apartment Interior, Restaurant Interior, Bar Interior, Hotel and Short-Stay Interior, Large Workspace Interior, Small Workspace Interior, Large Retail Interior, Small Retail Interior, Leisure and Welness Interior en Small Interior.

Deel dit artikel:
Onze partners