Crepain Binst neemt Telex-gebouw van Stynen onder handen

Het Telex-gebouw werd in de jaren zestig door Léon Stynen ontworpen voor de Regie van Telefonie en Telegrafie. Crepain Binst Architecture i.s.m. VK Engineering renoveerde het pand tot een duurzaam kantoorgebouw waarbij rekening wordt gehouden met de architectuurhistorische waarde.

Het Telex-gebouw werd in de jaren zestig door Léon Stynen ontworpen voor de Regie van Telefonie en Telegrafie. Crepain Binst Architecture i.s.m. VK Engineering renoveerde het pand tot een duurzaam kantoorgebouw waarbij rekening wordt gehouden met de architectuurhistorische waarde.



 

Renovaties van bestaande kantoorcomplexen tot duurzame en energiezuinige gebouwen met een hoogstaand bouwfysisch comfort en een flexibele indeling vormen steeds opnieuw een uitdaging. Een van de voor die tijd vooruitstrevende kantoorgebouwen (14.500 m²) van architect Léon Stynen bevindt zich boven de ondergrondse noord-zuidverbinding in hartje Brussel. 


Dit Telex-gebouw bestaat hoofdzakelijk uit een betonnen skelet, zichtbaar in de gevels, met invulling van natuursteen voor de blinde delen. De hoge raampartijen brengen het licht tot diep in het gebouw. Het in 1958 opgeleverde gebouw was op velerlei vlak een technisch hoogstandje, waaraan echter vijftig jaar later moet worden gesleuteld, de bouwheer wenste immers het gebouw te verhuren als marktconforme kantoren
Een audit wees uit dat alle technieken verouderd waren en dat de gevels grote koudebruggen vertoonden. Beslist werd om alle technieken weg te nemen en te vervangen door hedendaagse performante apparatuur. De koudebruggen werden volledig opgevangen.



 

Hoewel het gebouw niet is beschermd, is uit respect voor de historisch waardevolle architectuur besloten om de bestaande gevels intact te laten maar ze wel grondig te restaureren voor wat het betonskelet en de plaatsing van thermisch onderbroken raamprofielen met gepaste beglazing naargelang de oriëntatie betreft. 


Het zogenaamde principe van ‘doos in de doos’ bood een oplossing voor verschillende uitdagingen die het project creëerde. Zo kon een correcte binnenmodulatie aangewend worden waarbij een modulatie totaal vrij van de gevel - die geen hedendaagse modulatie toeliet - ontstond. De zeer soepele modulatie zorgt er bovendien voor dat zo goed als alle inrichtingsscenarios mogelijk zijn. Door de verbouwing is er ook veel meer benutbare oppervlakte bijgekomen.


Ook op technisch gebied en met betrekking tot duurzaamheid en energiebeheer had het principe zijn voordelen. De box-in-the-box-techniek maakte het mogelijk om performante verwarming, koeling, isolatie en akoestiek te voorzien.


    

 

Duurzaam bouwen was één van de hoofdthema’s voor het gebouw waarbij uiteraard veel aandacht geschonken werd aan courante middelen wat resulteerde in een zeer performant, energetisch en onderhoudsvriendelijk gebouw. De ambitie was hoog, toch werd er in het opzet geslaagd: een E-peil van 80 en een K-peil van 38 werd gehaald.
Het concept werd bekroond met de energieprijs van het Brusselse Gewest. Het gebouw wordt intussen gepromoot als voorbeeld in de categorie gerenoveerde kantoorgebouwen.


Klimaatplafonds

Voor de studie en uitvoering van de klimaatplafonds werd een beroep gedaan op de zusterbedrijven Interalu en LCC.  In de kantoren hangen in het totaal 14.000 m² Easy-Klima Plus klimaatplafonds (paneeltype CL 225 Full Perfo)
In de gangen werd een LCC plafond geplaatst van het type CL 225 Full Perfo met een akoestisch non-woven vlies.


    


Technische fiche

Ligging: Keizerinlaan 17-19, B 1000 Brussel
Opdrachtgever: BEFIMMO nv
Ontwerper(s): Crepain Binst Architecture nv
Studiebureau(s): Establis (stabiliteit), VK Engineering (technieken), Avantgarden (omgeving)
Hoofdaannemer(s): Interbuild nv
Klimaatplafonds: Interalu / LCC
Start bouwwerken: 5 december 2008
Einde bouwwerken: maart 2011






 

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners