Nieuwe crepi is een aanwinst, een echte meerwaarde voor elk huis of gebouw. Foutjes in de gevel of het metselwerk worden verdoezeld en alles ziet er weer als nieuw uit. Bovendien kun je pleisterwerk gemakkelijk combineren met isolatie van de buitenmuren. Bij het schoonmaken is wel een zekere kennis van zaken vereist.
Na verloop van tijd kan crepi echter vuil worden. Het hangt er maar vanaf of de gevel veel zon krijgt of niet, of de regen vrij spel heeft en of er misschien hoge bomen of andere structuren in de buurt staan, waardoor mos en algen zich sneller kunnen ontwikkelen.
Niet wanhopen als dat het geval is. Het is maar normaal dat roet, dooiwater, schimmels, algen of mossen en stof hun sporen nalaten. Je auto of je tuinmeubelen moet je toch ook wassen? Aan de kwaliteit of de duurzaamheid van de crepi verandert dit niets.
Kennis van zaken
Maar een beetje kennis van zaken is bij het schoonmaken wel nodig. Natuurlijk is het verleidelijk om met de hogedrukspuit al het vuil grondig te elimineren, maar dat kan echt niet voor elke pleistersoort. Minerale pleister is bijvoorbeeld meer gevoelig voor beschadiging door hogedrukreiniging als synthetische pleisters. Laat het schoonmaken daarom best over aan een vakman. Die weet perfect wat hij moet doen.
Voor het verwijderen van algen, schimmels en mossen, gebruikt hij wellicht een fungicide dat over de gevel verneveld wordt. En er bestaan ook meerdere soorten schoonmaakmiddelen, al naargelang met welke vervuiling je te maken hebt.
Peisterwerk laten schilderen
Misschien kun je ook overwegen om het pleisterwerk te laten schilderen. Dan worden de poriën dichtgemaakt en is het onderhoud nóg gemakkelijker. Het typische uitzicht van de crepi blijft dan trouwens behouden en als je de juiste gevelverf kiest, kan de gevel blijven ademen. Vraag uw Caparolgroothandelaar voor meer informatie.