CS 104-reeks van Reynaers maakt passiefbouw mogelijk met aluminium profielen

Met de introductie van de CS 104 maakt Reynaers Aluminium het mogelijk om ook met aluminium ramen en deuren te voldoen aan de hoge isolatie-eisen voor passiefbouw en lage energiewoningen zonder te moeten overschakelen op bredere profielen. Dankzij het integreren van PUR-schuim in de profielen halen de CS 104-profielen een k-waarde van 0,88 W/m²K.

Met de introductie van de CS 104 maakt Reynaers Aluminium het mogelijk om ook met aluminium ramen en deuren te voldoen aan de hoge isolatie-eisen voor passiefbouw en lage energiewoningen zonder te moeten overschakelen op bredere profielen. Dankzij het integreren van PUR-schuim in de profielen halen de CS 104-profielen een k-waarde van 0,88 W/m²K.

Reynaers aluminium lanceerde deze opmerkelijke primeur op een druk bijgewoonde persconferentie op dinsdag 11 januari.  De nieuwste innovatie van Reynaers Aluminium is een belangrijke stap voorwaarts bij het gebruik van aluminiumoplossingen voor de toenemende vraag naar energiezuinige en passieve woningen.




Hiermee anticipeert Reynaers Aluminium als eerste bedrijf in de aluminium sector op de Europese verplichting om tegen einde 2020 de zogenaamde ‘energieneutrale norm’ toe te passen in heel de Unie. Deze norm verplicht een nulenergieverbruik voor nieuwe gebouwen.

 

0,88  W/m²K

Het CS 104 raam- en deursysteem, dat deel uitmaakt en volledig compatibel is met de bestaande CS-aluminium oplossingen van Reynaers, haalt isolatiewaarden tot 0,88 W/m²K (Uf). Dit maakt de raam- en deuroplossingen uiterst geschikt voor passief- en lage energiebouw.

 Deze isolatiewaarden zijn te danken aan een gepatenteerde isolatietechnologie. De stegen zijn uitgerust met een geïntegreerde PUR-foam, waardoor er  geen afzonderlijke assemblage van de strips meer dient te gebeuren. Deze speciale ontwikkelde afdichtingen garanderen niet enkel de super isolatie, maar ook de doorgedreven wind- en waterdichtheid van het CS104 systeem. Luchtdichtheid is immers, op isolatie na, de belangrijkste factor voor de energie-efficiëntie van een raam of deur.



CEO Martine Reynaers legt voor de camera van Vlaamsearchitectuur.be uit waarom de CS 104 een belangrijke mijlpaal is voor Reynaers Aluminium 



Luchtdichtheid

 

De bouwnormen verplichten een sterk verbeterde luchtdichting en de waarde ervan is bepalend voor het E-peil van de woning. Een goede luchtdichte woning geeft snel een verbetering van het E-peil met 8 à 12 punten. . Gezien het belang van luchtdichtheid op de energiezuinigheid van de woning organiseert Reynaers Aluminium  opleidingstrajecten voor aluminiumconstructeurs  zodat zij de knepen van het luchtdicht bouwen perfect onder de knie hebben.

Het CS 104-systeem biedt niet alleen hoge isolatiewaarden en een optimale luchtdichtheid, maar scoort ook goed inzake waterdichtheid. Met waarden tot 900 Pa voor ramen en 300 Pa voor deuren is het systeem geschikt voor extreme weersomstandigheden, zoals in kustgebieden, en kan het op zeer grote hoogten worden gebruikt.

Meer architecturale vrijheid dankzij grotere inbouwdiepte

Door de grotere inbouwdiepte van de vleugel met 104 mm, zijn de profielen bijzonder sterk en stabiel. Dit laat architecten en aannemers toe om te werken met grote raamoppervlakten in passiefbouw, wat heel wat nieuwe mogelijkheden biedt op het vlak van hedendaagse architectuur. Deze verregaande ontwerpvrijheid heeft dankzij het CS104 systeem een innovatieve en energie-efficiënte duurzame oplossing als resultaat. Door in de diepte te werken blijft het uitzicht van de ramen onveranderd, wat op het vlak van architecturaal design van de woning een ongekende troef is in de passiefbouw die het tot op heden met kleinere ramen met zware profielen moet stellen.

De hoge stabiliteit van het CS 104-systeem laat eveneens toe om driedubbele beglazing voor raamoppervlakken van 1400 mm x 2400 mm te gebruiken. Hierdoor kunnen architecten veel grotere glasoppervlakken ontwerpen dan tot op heden in passief- en lage energiebouw mogelijk was. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van zonnewinsten voor verlichting en verwarming, waardoor in combinatie met een energie-efficiënte architectuur de energieprestaties van een woning verbeteren.


 

Deel dit artikel:
Onze partners