Cuypers & Q Architecten, SBE, Revive en Vandersanden bij winnaars Belgian Construction Awards

In Château du Lac in Genval vond op 7 december de uitreiking plaats van de vierde editie van de Belgian Construction Awards. Cupers & Q Architecten ontving er een Architecture award voor Kindercampus Theodoor. SBE kreeg een Urban Development award voor de stedelijke opwaardering in Farciennes. En het project Minerve in Mortsel van ontwikkelaar Revive mocht zich de winnaar noemen van de Climate Future Project award. Hieronder vind je een overzicht van de winnaars in alle categorieën.

Architecture award: Cupers & Q Architecten voor Kindercampus Theodoor

Deze categorie beloont design en architecturale innovatie. Het is een erkenning voor het project dat het meeste blijk geeft van creativiteit, esthetische kwaliteit, functionaliteit, respect voor het milieu en inspeelt op de behoeften van gebruikers. Uit 21 kandidaturen werd het nieuwe gebouw op de VUB-campus in Jette verkozen van Cupers & Q Architecten. Kindercampus Theodoor is een plek waar kinderen centraal staan; in een crèche, kleuterklassen en sociale diensten zoals Huis van het Kind, scouts en CAW.

 

Urban Development award: SBE met stedelijke opwaardering in Farciennes

Met deze prijs worden publieke stedelijke ontwikkelings-, infrastructuur- en mobiliteitsprojecten geëerd die het publieke en maatschappelijke belang centraal stellen. Uit zeven kandidaten werd SBE gekozen voor het ontwerp voor de onderdoorgang van een spoorweg in Farciennes. Het project belichaamt een inclusieve visie waarin buurten bij elkaar werden gebracht, de toegankelijkheid werd vergroot en een ontmoetingsplek werd gecreëerd.

 

Belgian BIM award: Royerssluis - Rinkoniên Rechteroever

Deze prijs wordt toegekend aan een Belgisch privaat of publiek bouwproject dat voltooid werd met behulp van BIM. De jury koos uit zeven kandidaten voor de afbraak en de wederopbouw van de Royerssluis op Rechteroever in Antwerpen. Een complex en goed gedocumenteerd BIM-project, waarmee de tijdelijke maatschappij alle problemen vooraf in kaart bracht.

 

Climate Future Solution award: Pirrouet van Vandersanden Steenfabrieken

Een waardering voor duurzame, innovatieve strategieën en praktijken die de bouwsector wendbaar en veerkrachtig maken zijn tegen klimaatverandering. Uit veertien inzendingen koos de jury voor de Pirrouet CO2-negatieve gevelsteen van Vandersanden. De stenen harden uit door middel van CO2 en ze worden CO2-neutraal geproduceerd met grondstoffen die tot 80% afkomstig zijn uit reststromen van de staalindustrie.

 

Climate Future Project award: Revive met Minerve

Het bouwproject dat dit jaar het aanzienlijkste ecologisch verschil maakte, door zijn innovatieve en duurzame ontwerp en zijn vermogen om zich aan te passen aan de klimaatverandering, was Minerve van Revive. Het vastgoedproject in Mortsel won de prijs voor negen andere kandidaten. Een eyeopener vond de jury, omwille van de toonaangevende manier waarop brownfieldontwikkelaar Revive de site midden in de stad heeft opgewaardeerd en een nieuwe bestemming gaf. Tegelijk werd intensief aandacht besteed voor alle aspecten van duurzaamheid.

 

Smart Innovation: SBE met Digital Twin van viaduct Vilvoorde

Deze award honoreert de integratie van geavanceerde technologieën zoals Artificial Intelligence, machine learning, the Internet of Things, robotica, gegevensanalyse en automatisering om intelligente systemen, producten en diensten te creëren voor gebruik in de bouwsector. De jury koos uit zeven indieners voor de digital twin van het Viaduct van Vilvoorde om de toestand van de constructie continu te kunnen opvolgen, met een kwalitatieve en duurzame levensverlenging als doel. De jury prees de manier waarop SBE de toepassing uit het bouwkundig labo haalde voor toepassing in de bouwpraktijk.

 

Bouwvrouw van 2023 - Emma Callens

Het publiek kon zijn stem uitbrengen om te bepalen wie de titel van Bouwvrouw en Bouwman van het jaar zou erven van respectievelijk Catherine Vangilbergen en Jan Vrijs. Het zijn mensen die zich in de bouwwereld laten opvallen door hun kennis, charisma en toekomstvisie en daardoor bijdragen aan het bevorderen van een positief beeld van de bouwsector. Emma Callens voldoet helemaal aan die omschrijving en mag zich bijgevolg een jaar lang Bouwvrouw van het jaar noemen.

Met haar 28 lentes was ze de jongste genomineerde. Haar levensmotto “het gras is altijd groener op een dak” rolde niet toevallig over haar tong. Via het tuinaannemersbedrijf van haar vader leerde ze al vroeg de meerwaarde van daktuinen kennen. Samen met de liefde voor dakgroen gaf hij echter ook de typische West-Vlaamse ondernemersspirit door. Emma begon in 2018 met haar eigen bedrijf EMC Greenroofs in Aalter en wil er een kenniscentrum op vlak van groendaken en daktuinen van maken. De resultaten uit onderzoeken en tests wil ze verspreiden onder architecten, studiebureaus en universiteiten.

 

Bouwman van 2023 - Niels Laenen

Niels Laenen (29) kreeg de handen massaal op elkaar als pas gekroonde Bouwman. In nauwelijks vijf jaar tijd groeide zijn bedrijf 4Best uit tot een team van vijftien mensen die dagelijks in de weer zijn met het verwijderen van asbest, zowel op de particuliere markt als voor bedrijven in de overheidssector. Zo nam 4Best onder andere de sanering van het Koninklijk Paleis, het Belfort in Gent en de gevangenis van Antwerpen op zich. Als ondernemer en als mens draagt Niels enkele waarden hoog in het vaandel: veiligheid, innovatie en dankbaarheid.

 

Young Construction Professional 2023 - Hélène de Troostembergh

Met de Award voor Jonge Bouwpersoonlijkheid willen Bouwkroniek en Batichronique een jonge professional van 35 jaar of jonger in de bloemen zetten, die in zijn of haar rol als aanstekelijk voorbeeld en bron van inspiratie heeft gediend. De keuze viel op Hélène de Troostembergh. Met haar passie voor duurzame ontwikkeling is ze ervan overtuigd dat de transformatie van het traditionele bouwproces noodzakelijk is voor de energietransitie en het economisch herstel. Hiervoor richtte ze in 2018 BuildUp op. Samen met haar team, werkt zij hard om de bouwsector te transformeren via een disruptieve manier van bouwen en energetisch renoveren. Met activiteiten in zes Europese landen, heeft ze in geen tiid een reputatie als pionier op het gebied van duurzaam offsitebouwen verworven.

 

Snelste Groeier in de Bouw

Deme Infra, Willy Naessens Industriebouw en Verbraeken Infra dongen naar de titel van snelste groeionderneming in de sector. De prijs wordt toegekend aan het bedrijf dat, op basis van de gegevens van Trends Business Information, de grootste vooruitgang heeft doorgemaakt in termen van omzet, personeel en winstgevendheid. En dat is dit jaar Deme Infra.

Bron: Bouwkroniek
Deel dit artikel:
Onze partners