In Mechelen is symbolisch de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van GO! Busleyden Atheneum Zandpoort. Het Leuvense czaar architecten stond in voor het ontwerp van de nieuwe school, terwijl OTIK architecten instaat voor de werfopvolging. Het ontwerp is opvallend open en zorgt voor bijzonder veel lichtinval. “Het gelijkvloers is opgevat als een groot, open leerplein met een foyer en een dubbelhoog atrium dat de link maakt met de eerste verdieping", vertelt architect Gert Standaert van czaar. Het secretariaat, de keuken en een splinternieuw laboratorium worden rond de foyer geschakeld. Op de eerste verdieping komen innovatieve landschap-leslokalen die qua grootte flexibel aangepast kunnen worden onder andere door mobiel meubilair.
Het gonst inmiddels van de bedrijvigheid op de terreinen van de campus van Busleyden Atheneum (BA) aan de Zandpoortvest. Aurora Scholen, het consortium dat instaat voor het ontwerp, de bouw en financiering van de nieuwe school, is dan ook hard in de weer om met de nieuwe campus een voorbeeld neer te zetten van een modern, duurzaam gebouw waar iedereen zich goed en thuis kan voelen.
“Na vele voorbereidingen, herschikking van locaties en het weerhouden van ontwerpen, kan nu eindelijk de eerste spade de grond in. En daar zijn we echt trots op”, aldus Geert Van Hoof, algemeen directeur van GO! Scholengroep 5. “Dit nieuwe schoolgebouw verzekert de toekomst van vele honderden leerlingen. Het biedt leerkrachten en directie straks alle middelen om op een professionele én aangename manier hun missie te volbrengen. En dat is: het beste in leerlingen naar boven halen, om hun talenten ten volle te laten ontwikkelen. De rol van een goede schoolinfrastructuur is daarin niet te onderschatten.”
Ter aanvulling van de bestaande middelbare school op de site worden een foyer, een atrium, grote landschapslokalen, een wetenschapscluster en een sporthal gebouwd. Omwille van de stedelijke context, de bestaande bomen en de muur van een oude cavaleriekazerne werd gekozen voor een zeer compact volume. Door een slimme stapeling van de sporthal bovenop de andere functies, ontstaat een hoog volume met een stedelijke architectuur, passend bij de bestaande hoge gebouwen langs de Zandpoortvest.
Aan de Zandpoortvest wordt een nieuw, publiek inkomplein ingericht met een grote fietsenstalling. Vanaf dit inkomplein leidt een grote tribunetrap naar de speelplaats en de hoofdinkom van het gebouw. Een tweede ingang, aansluitend op het inkomplein, geeft rechtstreeks toegang tot de sporthal op de tweede verdieping.
De speelplaats verbindt de bestaande en de nieuwe gebouwen van de middelbare school via twee structurerende assen. Een eerste as verbindt het inkomplein via de tribunetrap met de hoofdinkom en een secundaire inkom aan het Berthoudersplein. Een tweede as – loodrecht op de eerste – verbindt de inkom van de nieuwbouw met het bestaande gebouw. De assen structureren de volledige schoolsite en zorgen voor een duidelijke, leesbare zonering.
De draagstructuur bestaat uit betonnen kolommen en vloerplaten zonder balken op een grid van 6 bij 6 meter. Binnen dit grid kunnen de verschillende ruimtes functioneel en flexibel ingepast worden. Op het gelijkvloers worden inkom, foyer en bijhorende ruimtes en labo’s voorzien. Het atrium maakt de link met de eerste verdieping waar het economie- en talenleercentrum voorzien worden. Op de tweede verdieping komen de sporthal en de kleedruimtes.
Het nieuwe schoolgebouw biedt niet alleen een ideale combinatie tussen modern design en functionaliteit, het heeft ook oog voor duurzaamheid, zo valt te horen bij Jochen Willen, directeur van aannemer Democo die de school bouwt: “Wie een school neerzet met het oog op de toekomst, moet de zaken ook klimaatvriendelijk aanpakken. Daarom voldoet de campus straks aan de hoogste eisen op het vlak van energie en comfort.” Zo wordt er verwarmd met een lucht-water warmtepomp en zorgt het ventilatiesysteem met warmterecuperatie steeds voor een ideaal binnenklimaat. Daarnaast is er zonne-energie voorzien en worden groendaken afgewisseld met witte, reflecterende dakbedekking.
Ook Mechels burgemeester Bart Somers toont zich opgetogen over het project: “Dit is in de eerste plaats een belangrijke investering in het onderwijs in onze stad. Het aantal leerlingen en studenten in Mechelen neemt jaar na jaar toe. Aangename leerplekken én voldoende leerplaatsen om school te kunnen lopen in de eigen stad zijn daarom van cruciaal belang. Dit is een goed voorbeeld van hoe dat op een doordachte en efficiënte manier kan. Bovendien wordt dit een campus waar niet alleen leerkrachten, leerlingen en hun ouders blij van zullen worden. De hele buurt kan mee genieten. Rondom het gebouw wordt namelijk veel groen voorzien. En lokale sportverenigingen mogen straks na de schooluren ook gebruikmaken van de gloednieuwe sporthal.”
Het nieuwe schoolgebouw wordt gerealiseerd met Agion als subsidiërende overheid en dit volgens een zogeheten DBFM-procedure: het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het 30-jarig onderhoud (Maintain) van de nieuwe school worden in goede banen geleid door het consortium Aurora Scholen. Die laatste bestaat uit investeerders Rebel en EPICo en aannemers Democo en Van Roey.
Het consortium is vandaag overigens bezig met het ontwerp en de bouw van in totaal 23 scholen in Vlaanderen, waaronder ook in Ninove, Ertvelde, Gent, Haaltert, Ronse en Lanaken. Stuk voor stuk gaat het om publiek-private samenwerkingen. Aurora Scholen wil de broodnodige heropwaardering van de schoolinfrastructuur in Vlaanderen een boost geven en inrichtende machten, oudercomités en scholenraden ontzorgen, zodat zij niet meer afhankelijk zijn van eigen fondsenwerving om te investeren in de school. Zij kunnen zich voortaan voluit concentreren op de schoolwerking en het pedagogische project.