Dag van de Architectuur was ook voor deelnemende architecten een succes

In Vlaanderen en Brussel namen meer dan 30.000 enthousiaste bezoekers deel aan de Dag van de Architectuur met Den Bell in Antwerpen, het Universiteitsforum in Gent, de stad Genk en de rondleidingen zintuiglijke architectuur als toppers. www.vlaamsearchitectuur.be blikt samen met de bureaus Crepain Binst, Styfhals & Partners, PCP Architects en Open Architecten terug op het geslaagde evenement, hoewel hier en daar ook een kritische noot te noteren valt.


 In Vlaanderen en Brussel namen meer dan 30.000 enthousiaste bezoekers deel aan de Dag van de Architectuur met Den Bell in Antwerpen, het Universiteitsforum in Gent, de stad  Genk en de rondleidingen zintuiglijke architectuur als toppers. www.vlaamsearchitectuur.be blikt samen met de bureaus Crepain Binst, Styfhals & PartnersPCP Architects en Open Architecten terug op het geslaagde evenement, hoewel hier en daar ook een kritische noot te noteren valt.

Styfhals & Partners – Den Bell


Den Bell
in Antwerpen,een ontwerp van Styfhals & Partners en Driesen - Meersman - Thomaes,  was zonder meer een van de meest bezochte projecten. Het was dan ook een vermoeiende dag voor architect Luc De Hovre en zijn collega’s van Styfhals & partners die alles in goede banen geleid hebben.

    


"Antwerpen, gebouw Den Bell, 9u45, korte toelichting voor de gidsen en hun assistenten – de dag kondigt zich goed aan, +/-  800 voorinschrijvingen – de eerste groep geïnteresseerden meldt zich, de rondleidingen  starten.

 

Tijdens de rondleidingen blijkt het zeer moeilijk de toelichting te beperken, het verhaal van de jarenlange inzet om het project tot een goed einde te brengen was veel boeiender dan de voorziene topics.
Bij elke rondleiding wijzigt het verhaal, er zijn oprechte vragen, de kritische opmerkingen, de foute herinneringen, de verhalen van de ex-gebruikers van het gebouw.

De rondleidingen duren telkens langer dan voorzien, maar de positieve appreciatie van de bezoekers voor het eindresultaat van de verbouwing laten de tijd voorbijvliegen,
18u00, de laatste rondleiding zit erop – einde  van een vermoeiende doch heel bevredigende dag."

Crepain Binst Architecture – Campus Kantienberg (Gent) en Kantorencentrum KBC (Leuven)

Van Crepain Binst Architecture waren er twee recente toppers te bezoeken. Campus Kantienberg kon op bijzonder veel bezoekers rekenen, het Leuvense project van KBC aan het station kende minder succes, mede doordat het gebouw ook te bezoeken was tijdens de Openbedrijvendag van het weekend voordien.

Campus Kantienberg

    


De vraag naar rondleidingen was groter dan het aanbod”, begint Dirk Engelen zijn verhaal.
“En dat getuigt van een terechte en gezonde interesse voor hedendaagse architectuur in het algemeen en ons project in het bijzonder.
Na een arbeidsintensieve bouwperiode gevuld met technische en economische vraagstukken is het altijd verrassend en leerzaam te ervaren hoe een geïnteresseerde bezoeker reageert.
De gezonde mix bestond uit buurtbewoners, fiere Gentenaars, studenten architectuur of nieuwsgierige collega''s. Praktische no-nonsense vragen wisselden elkaar af met woorden van bewondering.
 
De beschikbare tijdsduur van 1 uur voor een rondgang bleek nipt voldoende om een totaalbeeld te garanderen. De wandeling eindigde op niveau 10 waar iedere bezoeker diep onder de indruk bleek van het unieke uitzicht over de historische Gentse skyline.
 
De brede belangstelling en het enthousiasme van de bezoekers is op zich al een stimulans om dit lovenswaardige event voluit te ondersteunen. De sensibilisering van het publiek voor kwaliteitsvolle architectuur kan immers nooit genoeg gestimuleerd worden.”

 

Kantorencentrum KBC Leuven 

Collega Luc Reyn die de bezoeken aan het Kantorencentrum van KBC in Leuven begeleidde is iets minder enthousiast.




“Aangezien het stadskantoor ook deelnam aan de open bedrijvendag op 4 oktober was het aantal bezoekers  beperkt. Drie groepen van 15 tot 20 man.
De bezoekers  waren van alle leeftijden. Vragen gingen vooral over de functie van het gebouw, minder over de architectuur.
Vragen gingen ook over de omgeving met name het seinhuis, het station, Kop van Kessel Lo.
Ook energieprestatie  kwam aan bod. Had dit nieuwe  stadskantoor een goed E peil?
De bezoekers waren enthousiast over de rondleiding.
De info over het programma van marktconforme kantoren gebouwd in opdracht van een kantoorontwikkelaar  en de vele beperkingen voor de architect gaven aanleiding tot bewondering  voor het toch gerealiseerde resultaat.
Omwille van de bijzondere situatie dat Crepain Binst Architecture het interieur van het stadskantoor niet zelf heeft vormgegeven en  dit gebouw het weekend daarvoor een grote toeloop had gekend tijdens de open bedrijvendag, overheerst  een gevoel  van weinig nut.
Voor de architect betekent deze deelname aan de dag van de architectuur met dit project dan ook maar een beperkte meerwaarde.
In het algemeen zou De Dag van de Architectuur zich ook sterker  kunnen profileren  in vergelijking met  andere  initiatieven voor het bekijken  van gebouwen.
Het blijft een algemeen gemis dat in Vlaanderen zeer  weinig over hedendaagse architectuur gepraat wordt en dit evenement weinig meer is dan een zondagsuitstap voor alle leeftijden…”

 

PCP Architects – Carbon Hotel Genk

    


Behalve C-Mine, de impressionante bibliotheek van Genk van Vasconi en het appartementencomplex Eendenpoel van VBM Architects, was het Carbon-hotel een van de Genkse toppers op de Dag van de Architectuur. www.vlaamsearchitectuur.be was er ook bij en zag hoe Peter Cornoedus van PCP Architects met veel enthousiasme zijn project toelichtte in een 20 minuten durende presentatie in de VIP-ruimte van het hotel. Nadien volgde de rondleiding en konden de bezoekers zich vergapen aan enkele kamers, het dakterras, de vergaderzalen en de wellness. Eindelijk kregen ze de kans om het gebouw dat ze bijna dagelijks passeren ook eens van binnen te bewonderen.
Nadien bracht www.vlaamsearchitectuur.be Peter Cornoedus voor de camera. In het eerste filmpje legt hij uit waarom het Genkse Carbon Hotel totaal verschilt van de typische viersterrenhotels. In het tweede filmpje geeft hij zijn visie op de Dag van de Architectuur en waarom het volgens hem als architect de moeite loont om hieraan mee te werken.


Peter Cornoedus legt uit waarom het Genkse Carbon Hotel een belevingshotel is en daardoor een plaats verdiend heeft bij de keten Design Hotels

 



Peter Cornoedus blikt bijzonder tevreden terug op de Dag van de Architectuur en de presentaties in het Carbon Hotel

Open Architecten - Apotheek De Vooght Herentals 

Het waren niet alleen de grote projecten die veel volk lokten; ook de kleinere projecten konden op veel belangstelling rekenen. Mooi voorbeeld daarvan was Apotheek De Vooght in Herentals van Open Architecten. Voor architect  Allard Schwenke was het alleszins een aangename ervaring die naar meer smaakt.

"Afgelopen zondag kwam een heel gevarieerd maar doelgericht publiek de apotheek met stadswoning  bezichtigen in de gastvrije en familiale sfeer van de familie De Vooght. De architectuur werd toegelicht door de gidsen (waaronder de architecten zelf).

De bewegende gevel met stalen luikjes zorgde steeds voor de eerste aandachtstrekker. In de apotheek waren de bezoekers verbaasd over de ruimtelijkheid, de wisselende zichten naar de omgeving en de overvloed aan daglicht.

Op elke verdieping werd halt gehouden om details verder toe te lichten. Er werd dieper inzicht verschaft aan de bezoekers, sommigen waren vooral geïnteresseerd in de materialen (vloer in kops wengé, de glazen wand in de badkamer), anderen in het verwarmingssysteem, terwijl anderen vooral geboeid waren door de techniciteit van de stalen luikjes.

Het was leuk om als architect je werk te tonen en reacties te krijgen van een anders anoniem publiek. Kortom een fijne, wederzijds inspirerende architectuurdag!"



 

 

 

Deel dit artikel:
Onze partners