Techcomlight, al meer dan 25 jaar invoerder van de Solatube daglichtbuizen in België, heeft haar assortiment in de daglichtsystemen uitgebreid en samengebracht onder één overkoepelend merk: Powerdaylight. Met drie duidelijke productcategorieën speelt het bedrijf in op de groeiende vraag naar maatwerk en duurzaamheid in de Benelux-markt. Mark Veldjesgraaf, zaakvoerder van Techcomlight, licht toe.
Het Amerikaanse Solatube, wereldwijd bekend als pionier in daglichtbuizen, is ook in België al vele jaren een gevestigde naam omwille van de vele troeven van zijn producten. Techcomlight wilde echter nog beter aansluiten bij de behoeften van de lokale markt. Het bedrijf besliste daarom om haar aanbod in de daglichtbuizen uit te breiden en alle oplossingen vervolgens te bundelen onder het nieuwe merk Powerdaylight.
Veldjesgraaf: “We bieden onze klanten nu de keuze uit drie categorieën. Powerdaylight Standaard is de klassieke daglichtbuis met hoge daglichtopbrengst, die iedereen al langer kende als Solatube. Powerdaylight Eco is een extra isolerende daglichtbuis, ideaal voor toepassingen waar thermische en akoestische isolatie belangrijk zijn. Powerdaylight Cradle tenslotte is een duurzame designoplossing die dankzij het gebruik van gerecycleerde en recycleerbare materialen over een cradle-to-cradle certificaat beschikt.”
“Met Powerdaylight willen we inspelen op de diversiteit aan wensen van Belgische architecten en bouwheren,” legt Veldjesgraaf uit. “Elke categorie heeft haar eigen sterktes, waardoor klanten steeds de meest geschikte oplossing kunnen kiezen voor hun project.”
De Powerdaylight Eco speelt in op de groeiende vraag naar hoge isolatiewaarden in België. Dankzij onder andere de toevoeging van meerdere lenzen onder de koepel biedt deze buis uitstekende thermische en akoestische isolatie met een U-waarde van 0,7. “Hoewel de daglichtopbrengst iets lager is dan bij de standaardvariant, kiezen architecten steeds vaker voor de Eco vanwege de verbeterde isolatieprestaties,” aldus Veldjesgraaf.
Met de Powerdaylight Cradle zet Techcomlight in op circulaire bouwprincipes. De vlakke glasplaat en de plafondplaat van gerecycleerd kunststof maken dit product aantrekkelijk voor architecten die duurzame materialen verkiezen boven klassieke kunststofoplossingen. “Het cradle-to-cradle certificaat bevestigt onze pioniersrol in de circulaire economie,” voegt hij toe.
Speciaal voor de Benelux markt lanceerde Techcomlight de Powerdaylight Cradle 53, met een diameter van 53 cm. “Deze oplossing combineert het daglichtniveau van een plat dakraam met het gemak van een daglichtbuis,” zegt Veldjesgraaf. Dankzij het lichte gewicht van maximaal 15 kilo is de Cradle 53 eenvoudig te installeren zonder zware apparatuur. Bovendien past de buis perfect tussen de gebruikelijke 60 cm balkafstanden, wat ingrijpende aanpassingen aan de constructie overbodig maakt.
Een extra troef is de beschikbaarheid van een overloopbare en overrijdbare variant, ideaal voor dakterrassen. “Hiermee bieden we een unieke oplossing die functionaliteit combineert met esthetiek,” stelt hij.
De standaard plafondplaten voor daglichtbuizen boden qua afwerking tot recent geen grote esthetische of architecturale meerwaarde. “We lanceerden een viertal jaren geleden daarom een verzonken plafondplaat die volledig kan worden ingewerkt in het plafond. Dat bleek al snel een enorm succes dat zeker door architecten erg werd gesmaakt,” aldus Veldjesgraaf
“Daarnaast hebben we recent een nieuwe hedendaagse design plafondplaat ontwikkeld die zowel in combinatie met de Powerdaylight Standaard, Eco als Cradle kan worden toegepast met een diameter van 25, 35 en 53 cm. De afwerking rondom bestaat uit een gepoedercoate stalen ring die je in o.a. mat zwart, brons, wit en zelfs in eender welke RAL-kleur kan bestellen.”
Veldjesgraaf: “Bovendien zijn er dankzij een magnetisch kliksysteem geen schroeven meer zichtbaar én kan je de ring makkelijk vervangen door een andere kleur. Zo bieden we als eerste in de markt een strakke, minimalistische en stijlvolle uitstraling in combinatie met alle praktische en duurzame voordelen die een daglichtbuis biedt.”
Hoewel de toegevoegde producten nog relatief nieuw zijn, groeit de interesse snel. “Intussen zijn deze oplossingen al toegepast bij organisaties zoals Corda Campus en Pepsico. We zien echter een nog veel groter potentieel in de private woningbouw,” besluit Veldjesgraaf.