Dak van geklasseerde woning Braem gerenoveerd met Derbigum

Derbigum heeft net de renovatie afgerond van de gebogen dakconstructie van een woning van Renaat Braem in Ranst. Vermits het om een geklasseerde woning ging, golden er heel specifieke voorschriften.
Derbigum heeft net de renovatie afgerond van de gebogen  dakconstructie van een woning van Renaat Braem in Ranst. Vermits het om een geklasseerde woning ging, golden er heel specifieke voorschriften.





De Antwerpse architect Renaat Braem (1910-2001) genoot internationale faam voor zijn fantasierijke ontwerpen. Hij werd door kenners in één adem genoemd met wereldsterren als Le Corbusier (bij wie Braem nog stage liep), Horta of Gaudi. In 1961 tekende hij de woning Van den Branden in Ranst, maar omdat de gebogen dakconstructie afweek van de bouwvoorschriften, werd hem de vergunning voor dit vooruitstrevende project geweigerd. Braem wist de zaak echter ‘te regelen’ en in 1962-1963 werd deze niet alledaagse eengezinswoning zonder architecturale toegevingen gebouwd. In 2001 werd het huis geklasseerd als beschermd monument, waardoor iedere wijziging zeer nauwgezet het originele ontwerp moet benaderen.

Rondetafelconferentie

“En dat was niet zo evident,” zegt architect Els De Ridder, die vandaag in Braem's Huis Van den Branden woont, en onlangs enkele ingrijpende renovatiewerken aan het gebogen dak diende uit te voeren. “We moesten hiervoor diverse partijen rond de tafel brengen, waaronder Monumentenwacht, Monumentenzorg, de technische dienst van Derbigum en ook de dakdekker die voor de uitvoering ging zorgen.”





De keuze om van bij de start Derbigum uit te nodigen, was nochtans niet zo verrassend. “Ik ben zelf al 20 jaar architect, waarvan ik de laatste 15 jaar heel vaak met Derbigum heb samengewerkt. Ik heb dus veel vertrouwen in hun producten. Ik wist bovendien dat zij de expertise in huis hadden om voor dit specifieke probleem een goede oplossing te vinden. In dit geval werden er eerst een aantal voorstellen gewikt en gewogen, om uiteindelijk uit te komen bij de Derbicolor omdat die het best paste bij het originele ontwerp van Braem. Hier konden ook de vertegenwoordigers van de monumentendiensten zich in vinden. In dit geval was het dus vooral een esthetische keuze. De korrelige leislag van de donkergrijze Derbicolor was het ultieme argument.”

Deze soort van dakmembranen wordt meestal gebruikt om een tint aan te brengen die in harmonie met de andere materialen, zoals de gevelbekleding, een visueel effect geeft. De leislag heeft buiten het specifiek esthetische karakter als bijkomend voordeel dat de erosie, die na verloop van tijd door weer en onweer optreedt, tot een minimum beperkt blijft.

Derbicoat NT+ Derbicolor

Dakwerker Benny Vanherle kreeg de opdracht om de renovatie van het dak uit te voeren. “Door de vorm van het dak was het geen sinecure,” herinnert Vanherle zich. “De gebogen structuur liet niet toe om erop te lopen, zodat we via stellingen, ladders en ander hulpmiddelen dit project tot een goed einde moesten brengen. Dat het om een geklasseerd monument ging, verhoogde de moeilijkheidsgraad.”







“Concreet hebben we voor dit project eerst de isolatie mechanisch bevestigd. Daarna werd als onderlaag gekozen voor Derbicoat NT, om vervolgens als bovenlaag Derbicolor aan te brengen. Die twee lagen werden gelijmd met de koudlijm Derbibond NT. Dat ging perfect.”

De afwerking aan de rand gebeurde met zink, terwijl daar vandaag vaak ook decoratieve Derbilist-strips voor worden gebruikt. Ook hier was het de echter de keuze van Monumentenzorg om het originele ontwerp zo dicht mogelijk te benaderen.

Dossier Renaat Braem

In ons dossier 'Renaat Braem' vind je meer artikels met betrekking tot deze tot de verbeelding sprekende Antwerpse architect.
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners