Daktuin Rijnpoort van Soprema zorgt voor groene oase in Antwerpen

Een verouderd kantoorgebouw uit de jaren '70 aan de rand van Antwerpen onderging een heuse transformatie naar woonproject Rijnpoort, dat elegantie brengt op de overgang tussen het historisch centrum en het moderne eilandje. Het nieuwe ontwerp van Stramien, ontworpen om harmonisch aan te sluiten bij de Leien en de Tunnelplaats, introduceert subtiel verdeelde volumes en een geaccentueerde hoek die de stedelijke omgeving verrijkt. Een kernaspect van Rijnpoort is de gemeenschappelijke daktuin, aangelegd door IBIC (dochteronderneming van Soprema), die bewoners een serene groene oase biedt te midden van de stadsdynamiek. Rob Christensen en Louis Fierens delen hun visie achter dit groene hart van het project, waarbij rust en natuurlijk groen een essentieel tegenwicht vormen voor het bruisende stadsleven.

Van dakdichting naar daktuin: het proces

De grote gedeelde daktuin van Rijnpoort nodigt bewoners uit om te genieten van een groene omgeving midden in de stad Antwerpen. De weelderige tuin staat vol bloemen en planten.

"Zodra de dakafdichting afgewerkt is, komt IBIC in beeld. Het bedrijf start niet meteen met de tuinaanleg maar test eerst de waterdichtheid van het dak. Verschijnt er groen licht? Dan starten we met het aanbrengen van de eerste onderlagen van het groendak. Een belangrijke kantlijn hierbij is dat we beginnen en doorgaan tot alles afgewerkt is: onderlagen, lijnvormige elementen, verhardingen, substraatlagen en tot slot aanplanting en irrigatie. Alle fases volgen elkaar op in één adem. Bij Rijnpoort duurde het twee tot drie maanden om de daktuin af te werken.", vertelt Rob Christensen, Operations Manager Realize bij IBIC bvba.

Onderhoud van de Daktuin

IBIC biedt ook tuinonderhoud aan. Op deze manier garanderen ze naast het daktuinsysteem ook de beplanting. 

Indien de klant dit wenst, voorziet IBIC ook het tuinonderhoud. Op die manier garanderen ze zowel het daktuinsysteem alsook de beplanting. “Dit onderhoud is heel verregaand: we houden het onkruid in toom maar bekijken ook plant per plant of die zich op een goede manier kan ontwikkelen en zorgen dat bepaalde planten de tuin niet overnemen of overwoekeren. We volgen op of alle planten blijven gedijen op het voorziene daksubstraat en snoeien bij om de juiste vormen en structuren te behouden,” gaat Louis verder.

een Geborgen en kleurrijk ontwerp

Woonproject Rijnpoort bevindt zich tussen twee hoge gebouwen, waarvan één de Sint-Antoniuskerk is. Het ontwerp van de daktuin focust zich op een versterking van een geborgen gevoel. Dit realiseert het door hoogte en volume te creëren tussen de twee gebouwen.

“Deze daktuin is een buitenbeentje naar variëteit van planten toe, zowel in kleur, soort en volume. Het centrale pad in verschillende schakeringen van Belgische blauwsteen verbindt het kleurrijke planten- en struikgewassenpallet en creëert eenheid doorheen de hele tuin. In het ontwerp speelden we ook met zon en schaduw en zorgden we voor enkele intiemere ruimtes binnen de grote, gemeenschappelijke belevingstuin,” vertelt Louis.

“Het project is uitverkocht en opgeleverd. Bewoners genieten dus al ten volle van de daktuin. Op de uiteindelijke vorm van de tuin is het nog even wachten. Hiervoor moet je op zo’n tien jaar rekenen,” besluit Louis.

Bron: Soprema
Deel dit artikel:
Onze partners