De 2020 designtrends volgens experten

Een nieuw jaar staat gelijk aan kersverse trends. Het Amerikaans interieur-en architectuurmagazine Architectural Digest voelde trendwatchers aan de tand die voortdurend de markt analyseren. Zo kwam AD te weten wat 2020 voor de designwereld in petto heeft. intsite.be zette de belangrijkste bevindingen op een rij.

In 2020 herdefinieert minimalisme zichzelf. Less is more, maar dan met een kwinkslag. Zo bouwen geometrische vormen de komende jaren aan een opmars en zijn messing armaturen niet meer weg te denken uit de designwereld. Experten spreken hier dan ook van “Neo-Deco” in een jasje van neutrale tinten.

Duurzaamheid als must

Die eenvoudige stijl zorgt volgens experten voor orde in de maatschappelijke chaos die het jaar 2019 met zich meebracht. Simplistisch, maar wel warm: dat mogen we de komende maanden verwachten. Hierbij blijft de Scandinavische invloed met haar organische vormen en natuurlijke kleuren top of mind. Zo keert de mens terug naar de natuur en duurzaamheid. Denk daarbij aan materialen zoals hout, gerecycleerd textiel en aardewerk van terracotta.

Toch mag milieuvriendelijkheid niet worden beschouwd als een modeverschijnsel, aangezien het na verloop van tijd zijn haren verliest. Trendwatchers voorspellen dat duurzaamheid in 2020 een prioritair gegeven zal zijn op vlak van interieur en architectuur. Kleurliefhebbers, niet gevreesd! Duurzame designs verschijnen dit jaar ook in kleurrijke varianten.

Neutraal en mint

Althans in beperkte maten, want na jaren gebombardeerd te worden door felle kleuren waar de ogen soms van pijnigen, is het tijd voor meer ingetogen tinten. Het gaat om warme neutrale tonen, zoals oker, beige en wit in al haar variaties. Op die manier staan de mens en de natuur opnieuw met elkaar in verbinding. Wie toch verlangt naar een accentkleur, kan gaan voor “neomint”. Het is een getemperde versie van het reeds gekende mintgroen. De tint zal voornamelijk terugkeren in stoelen, tapijten en keukens.

Flora en fauna

Het verlangen naar Moeder Natuur is duidelijk nog niet uitgestorven. De populaire print van bananenbladen maakt plaats voor botanische prenten, weelderig groen en replica’s van houtnerven. Zelfs verlichting moet eraan geloven en krijgt een natuurlijke tint opgelegd. Denk daarbij aan organische structuren en ondergronden in metaal of hout. Ook handgeblazen en getint glas past in deze trend vanwege de imperfectie en de organische feel. Kortom: flora en fauna in een huiselijk jasje.

Japanse zuiverheid

Het is geen verrassing dat ook in 2020 de Japanse invloeden onze interieurs domineren. De zuivere stijl van Japanse designs past perfect binnen het minimalistische plaatje. Dit jaar brengt de tendens natuurlijke materialen en eenvoudige vormen. Ook de houttechniek “Shou Sugi”, die lijkt op de plooien van origami, doet een intrede. Er wordt voorspeld dat dit een prominente textuur in meubilair en patronen.

Geometrie

Wie niet verlekkerd is op aardse tinten en vormen, kan zich misschien wel vinden in de laatste trend. Geometrische figuren staan hierbij centraal. Cirkels, rechthoeken en streepmotieven overheersen binnenkort in onze interieurs. Felle kleuren dragen bij tot een edgy karakter. Zo belooft 2020 een jaar vol comebacks te worden.

Deel dit artikel:
Onze partners