De architecturale meerwaarde van gevelpleister

De laatste tijd is gevelpleister steeds meer in trek, onder meer om de woning kleur te geven of om in combinatie met gevelisolatie de energieprestatie op te trekken. Gevelco en Leander Kippers van R2Livin Architects en laten nu met het ontwerp van een nieuwe woning in Hasselt zien dat gevelpleister ook een architecturaal bepalende factor is.

Spelen met volumes en materiaalkeuze

Voor Kippers bestaat er niet zoiets als tijdloze architectuur, maar een goed idee vandaag moet dat wel binnen twintig jaar ook nog altijd zijn. Architectuur is in dit opzicht dus zowel een antwoord op de functionele eisen als de smaakvereisten van de bouwheer, maar wel één dat door creativiteit een meerwaarde biedt. Kippers' handelsmerk is dan ook spelen met volumes en deze volumes worden door de materiaalkeuze geaccentueerd.

Kippers legt uit: “Met een combinatie van eender welk gevelmateriaal en gevelpleister, breng je zowel via kleur- als structuurverschil dynamiek aan het concept. Het is bovendien een manier om zonder moeilijke of dure constructies uitspringende of zwevende volumes te realiseren. Doe je dat bijvoorbeeld allemaal in dezelfde steen, dan werkt het niet altijd. Soms is het omgekeerd, en heb je juist geen onderscheidend pleisterwerk nodig, zoals vaak bij robuuste, monolithische structuren. Alles hangt af van hoe het concept vormgegeven wordt.”

Knauf SKAP

Voor de nieuwe woning in Hasselt werkte de architect samen met Gevelco en koos voor Knauf SKAP, een gebruiksklare vochtwerende korrelpleister op siliconenharsbasis. Het voordeel hiervan is de veelzijdigheid van de pleister. Knauf SKAP is makkelijk te verwerken voor nieuwbouw en renovatie, eenvoudige en complexe gebouwen, is verkrijgbaar in alle kleuren en toepasbaar op diverse ondergronden zoals isolatie en metselwerken.

Deel dit artikel:
Onze partners