Dé basisregels om oververhitting tegen te gaan

Deze zomer bewijst het: We kampen steeds vaker met hittegolven. Met periodes van extreme droogte en temperaturen boven de 30 graden, is het vaak moeilijk om je huis koel te houden. In de Architectura-podcast  ‘Binnenklimaat: hoe maak je een gebouw warmte-proof’ hoor je de basisregels om oververhitting in je woning tegen te gaan. “We stappen veel te snel naar actieve koelingssystemen, terwijl er veel betere opties zijn. Maar we moeten vertrouwd raken met deze opties”, vertelt Thomas Beke van Ventilair Group.

Back to basics. Volgens Christophe Van de Voorde van Strongclima is dat nog steeds dé efficiëntste manier om zo weinig mogelijk warmte binnen te laten in je huis. “Veel huizen hebben grote glaspartijen, die laten veel warmte binnen, maar mensen houden vaak niet van rolluiken of screens. Probeer dat dan op te lossen met een oversteek of dergelijke. Want, eenmaal de warmte binnen is, moet je erover nadenken hoe je die weg krijgt. Dat kan dan aan de hand van een koelsysteem of ventilatie, maar de basis blijft: zorg dat er zo weinig mogelijk warmte binnenkomt.”

Laat de airco in de kou staan

De stap naar een actief koelingssyteem is snel gezet. Maar de hoge energieprijzen steken daar nu een stokje voor. Vanwege de hoge energieprijzen houdt men meer en meer het energieverbruik in de gaten, waardoor een aircosysteem aan populariteit inboet. “Een koelingssysteem kost veel geld en is esthetisch vaak niet mooi, zeker in residentiële woningen”, vertelt Thomas. “Daarom kijkt men nu naar andere opties zoals passieve koelingen of een nachtkoeling waarbij men, als het ’s nachts afkoelt, koude lucht door een bypass stuurt waardoor je huis afkoelt.”

Ondanks het verlies aan populariteit ziet Christophe mensen nog te snel naar een airco grijpen. Vaak uit angst voor wanneer de temperaturen de pan zullen uit swingen. Om dat tegen te gaan maakt Strongclima simulaties van gebouwen. “Als je geen affiniteit hebt met techniek, dan kiest men vaak voor een airco omdat dat tegenover vloerverwarming en dergelijke nog relatief goedkoop is. Maar bij een airco zijn temperaturen abstract, bij vloerverwarming niet. Daarbovenop is het altijd een vraag hoe je de warmte en koeling van een airco in de volledige woning brengt en houdt.”

Verantwoordelijkheid voor architect

Volgens onze gasten vinden architecten stilaan de juiste weg in de ontwikkeling van koeling. Zeker naar plafond- en vloerkoeling. “Vloerkoeling is al veelvoorkomend, want iedereen heeft tegenwoordig vloerverwarming. Met de juiste warmtepompen kan je die omkeren waardoor je vloerkoeling krijgt”, vertelt Thomas. “Maar dat is niet genoeg, want je krijgt niet hetzelfde vermogen uit vloerverwarming als uit vloerkoeling. Dus dan moet je nog andere opties bekijken. Dat maakt dat men gemakshalve sneller voor een aircosysteem kiest. Eenvoudig en snel te plaatsen.”

Voor mensen die weinig affiniteit hebben met techniek zouden architecten een belangrijke educatieve rol kunnen spelen. “Dan moeten ze natuurlijk wel eerst zelf op de hoogte zijn en alle koelingsmogelijkheden kennen. De simulaties van Strongclima kunnen helpen bij die opleidingsfuncties”, zegt Thomas. “Daarnaast geeft de simulatie ook het voordeel dat klanten weten wat ze kunnen verwachten. Vaak weten ze niet wat de voordelen zijn en welk rendement er te behalen is, waardoor deze sneller een andere keuze zal maken.”

Deel dit artikel:
Onze partners