De Belgian Construction Awards 2020 zijn uitgereikt en krijgen een vervolg

De Belgian Construction Awards van Bouwkroniek en La Chronique voor 2020 zijn uitgereikt. De winnaars kregen hun trofee, de champagne is op en de virtuele visitekaartjes zijn uitgedeeld. De tweede editie wordt georganiseerd op 9 december. Architectura.be was mediapartner van dit event. 

Presentator Marnick Vandebroek begon op 6 mei stipt om 15 u aan de eerste, virtuele editie van dit nieuwe evenement. Honderden geïnteresseerden volgden de uitreiking van de Belgian Construction Awards op hun scherm. De volgers kwamen uit zowat elke Belgische stad en het evenement werd zelfs tot in Dublin gevolgd. Na een woordje van de partners (Autodesk, Arkance Systems, Geo IT, ORI en Federale Verzekering) mocht Marnick Vandebroek de identiteit onthullen van de winnaars van elke categorie. Om 17 u, meteen na de uitreiking, konden de volgers naar een digitale netwerkzaal om nog even na te praten. 
 

BIM Public Project

Groep van Roey behaalde goud in de categorie BIM Public Project met Sportoase Groot Schijn. De Groep Van Roey kreeg van de stad Antwerpen de opdracht om een multifunctioneel zwembad te bouwen dat ook twee schaatsbanen en recreatie- en wellnessruimtes omvat. Voor dit project werden ‘digitale tweelingen’ gemaakt en werden de nieuwste technieken voor koeling, verwarming en waterbehandeling gebruikt. Dit project is ook het eerste commerciële project in België dat 3D-geprinte betonnen wanden gebruikt als verloren bekisting.

Het podium werd vervolledigd door het project Beurssite Brugge van MBG (tweede) en door het Agentschap Wegen en Verkeer met het projet Craeybeckxtunnel (derde).
 

BIM Infrastructure

Het project ‘Fiets- en voetgangersbrug binnen het programma werken aan de ring’ van Sweco Belgium was de beste in de categorie BIM Infrastructure. Dit project omvat de bouw van een brug voor fietsers en voetgangers aan de Leopold III-laan (A201) in Brussel. De vele metrolijnen die in de ondergrond aanwezig waren, leidden tot het maken van een BIM-model van de ondergrond zodat het ontwerp van de brug kon worden aangepast aan deze specifieke situatie. Het generatieve ontwerp (Dynamo) werd gebruikt om de geometrie van de pilaren en het brugdek te genereren op basis van vooraf gedefinieerde regels.

De tweede stek was voor de Royerssluis van SBE en Arcadis maakte het podium compleet met ‘Oosterweelverbinding - Infrastructuurwerken Linkeroever’.
 

BIM Industrial, Tertiary & Residential Project 

In deze categorie won het project Networks Gent. Dat is het nieuwste project van Banimmo dat mobiliteit, bedrijven, particulieren, infrastructuur en gebouwen met elkaar verbindt. Nabij "The Loop" in Gent, pal naast de kantoren van VMM en Deloitte, worden nieuwe moderne kantoren ingericht. De eerste twee gebouwen (‘One’ en ‘Two’, met een oppervlakte van respectievelijk 6.011 en 9.242 m²) zullen bestaan uit zeven verdiepingen.

CAAAP (Artes Group) eindigde tweede met het project Abdijbeke. Sweco Belgium werd derde met het project ‘ArcelorMittal Hefbalkoven’.
 

Climate Proof Award

Witteveen+Bos kreeg de Climate Proof Award met het ‘Waterplan Antwerpen’. Het Waterplan bouwt voort op de veerkracht van de natuurlijke waterstructuren, zoekt mogelijkheden om restanten uit de watergeschiedenis van de stad terug te brengen en gebruikt het huidige artificiële waternetwerk als back-up. In een aantal cases werden ontwerpend onderzoek en hydraulische modellering interactief ingezet om de visie aan de praktijk te toetsen.

De tweede plaats ging naar Antea Group Belgium met het projet Brugge Kerkebeke terwijl Abetec Architecten & Ingenieurs derde werd met het project Aldi Turnhout.
 

Innovation Award

Extensa Group won de Innovation Award met het projet Gare Maritime. Het grootste goederenstation van Europa op de site van Tour & Taxis kreeg naast een bijzondere renovatie een eigentijdse invulling waardoor de Gare Maritime een uniek project is: de integriteit van het eeuwenoude industriële gebouw is in het herontwikkelingsproces behouden gebleven, terwijl de functie ervan gemoderniseerd werd met het oog op duurzaamheid. Het project Gare Maritime vormt nu een overdekte stad waar het nooit regent; een centraal knooppunt voor heel Brussel.

Autonoom provinciaal bedrijf Kamp C behaalde de tweede plaats met ‘C3PO - 3D printen met ondernemingen’. Smartyard maakt het podium compleet.
 

Snelste groeier

De award voor de snelste groeier van de sector wordt bepaald op basis van de statistieken van het magazine van Trends. De prijs gaat naar het snelst groeiende onderneming uit de bouwindustrie in 2020 en dat was voor deze editie Woningen Compere. Bio-Dynamics eindigde tweede, terwijl Stadsbader als derde over de finish kwam.
 

Bouwvrouw

Charlotte Fleerackers van Stabco Foundations werd verkozen tot Bouwvrouw van 2020. Vicky Dethier (Bouwbedrijf Dethier) eindigde tweede, voor Estel Meyhui (Artes Group). Zij hebben het voorbije jaar de bouwsector het meeste kunnen inspireren. Je kan hun voorstelling hier nog eens nalezen.
 

Bouwman

De Bouwman van 2020 is Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur. Hij haalde het voor Nicolas Bearelle (Revive) en Thibaut Mahieu van BPC.

Bron: Bouwkroniek / La Chronique
Deel dit artikel:
Onze partners