"De Brusselse Noordwijk toont aan dat architectuur meer is dan gebouwen ontwerpen”

Tijdens een seminarie op vastgoedsummit Realty zal John Eyers, CEO van Jaspers-Eyers Architects, zijn visie geven op de toekomst van de Brusselse Noordwijk. In de aanloop hiernaar deelt hij alvast enkele inzichten over de geschiedenis, de uitdagingen en de mogelijkheden van dit bijzondere stadsdeel, maar ook over de bredere verantwoordelijkheid van architecten bij zulke projecten.

"In de jaren 60 groeide onder eerste minister Paul Vanden Boeynants het idee om een volkswijk ten noorden van Brussel centrum te transformeren tot een nieuwe kantorenwijk met publieke instellingen en ministeries," legt John Eyers uit. "Het oorspronkelijke masterplan was sterk geïnspireerd op de architectuur en structuur van het New Yorkse Manhattan en Hongkong, vandaar de naam ‘Manhattanplan’.”

“Men dacht er op een bepaald moment zelfs aan om de E19 en E40 door te trekken tot in het centrum, zodat deze elkaar op deze plaats zouden kruisen. Zo ver kwam het gelukkig niet, maar men dacht voor die tijd wel innovatief na over hoe bv. het wagenverkeer zich gelijkvloers zou bevinden en voetgangers zich zouden bewegen via passerellen tussen de gebouwen”, aldus John Eyers. “Ook de verhuizing van het Noordstation van het Rogierplein naar zijn huidige locatie was cruciaal binnen de mobiliteitsvisie van dat Manhattanplan.”

Evolutie naar een mixed-use benadering

“Tijdens de uitvoering al groeide echter het idee dat er ook woningen moesten komen in dit nieuwe stadsdeel," legt John Eyers uit. "Men stelde daarom een stedenbouwkundig plan op met twee grote assen: één vanuit het station en één vanuit het centrum van Brussel, met kantoren aan de voorzijde en woningen daarachter.”

 

"De transformatie van de Brusselse Noordwijk is een prachtig voorbeeld van een moderne stedelijke herontwikkeling waarbij men streeft naar een duurzamer evenwicht op lange termijn."
- John Eyers, CEO van Jaspers-Eyers Architects -

 

"In de loop der jaren is de visie op stadsontwikkeling alsmaar verder geëvolueerd naar een mixed-use benadering," vervolgt John Eyers. "Dit houdt in dat wonen, werken en publieke functies steeds meer met elkaar worden gecombineerd. Het doel daarvan is om een levendige en gelaagde stad te creëren waar zowel overdag als 's nachts activiteiten en dynamiek zijn. Dat was helaas niet het geval in deze Noordwijk, die sterk werd gedomineerd door kantoorgebouwen en bijgevolg buiten de kantooruren een desolate indruk gaf."

Volgens John Eyers ligt de huidige uitdaging daarom in het vinden van een nieuw en aantrekkelijker evenwicht. "De Bouwmeester Maître Architecte (BMA) van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest speelt daarbij alvast een cruciale rol door de verhouding tussen diverse woontypologieën, werken en publieke functies te bepalen."

Architectuur als motor van maatschappelijke verandering

"De Brusselse Noordwijk toont in ieder geval aan dat architectuur meer is dan gebouwen ontwerpen. Het is ook het oplossen van maatschappelijke en economische problemen," stelt John Eyers. "De jeugd denkt nu eenmaal anders dan vorige generaties. Ook de huidige uitdagingen zoals de klimaatverandering en de integratie van technologie in ons dagelijkse leven vereisen een vernieuwende aanpak.”

“Onze taak als architect is dan ook om duurzame, toekomstbestendige gebouwen en woonomgevingen te ontwerpen die flexibel zijn en mee kunnen evolueren met de tijd. Dat betekent dat we niet alleen rekening moeten houden met de historiek van een site en de huidige eisen, maar ook voortdurend dienen te anticiperen op toekomstige veranderingen en behoeften”, aldus John Eyers. “De transformatie van de Brusselse Noordwijk is alvast een prachtig voorbeeld van zo’n moderne stedelijke herontwikkeling waarbij men streeft naar een duurzamer evenwicht op lange termijn.”

Hoe zal deze visie zich concreet vertalen in de herontwikkeling van de Brusselse Noordwijk? Ontdek het op Realty tijdens het seminarie van John Eyers op 17 september om 15u30.

Deel dit artikel:
Onze partners