“De circulaire economie is in feite een spiraaleconomie”

Steven Beckers, gecertificeerd Cradle-to-Cradle architect, importeerde dit concept 10 jaar geleden in België. Als professor stelde hij als eerste de principes van de circulaire economie voor aan de nieuwe generatie Belgische architecten, inclusief mijzelf. Als oprichter van Building Integrated GreenHouses (BIGH) en Lateral Thinking Factory (LTF) blijft hij inspireren met zijn visionaire projecten.

Catherine De Wolf: Wat betekent de circulaire economie binnen het kader van Cradle-to-Cradle?

SB: "Ik spreek niet over circulaire economie op zich, maar over circulaire economie met een positieve impact op het milieu en de mensheid, wat de term Cradle-to-Cradle vandaag vervangt. Ik aarzel om een ​​definitie te geven, want vaak, zoals tijdens mijn presentatie in het stadhuis van Parijs, begrijpt het publiek dat het om recycleren gaat. Recycleren impliceert energieverbruik en vermindert vaak de kwaliteit van grondstoffen. We kunnen bijna alles recycleren, zelfs nucleair afval. We moeten daarom zeker niet denken dat recycleren voldoende is. De "circulaire" architectuur moet een positieve, regeneratieve impact hebben. Bij elke cyclus moeten we meerwaarde produceren: terugkeren naar meer kwalitatief materiaal, vervuiling verminderen, water en energie besparen, mensen voeden en jobs creëren. We zouden in feite niet de term "circulaire" economie moeten gebruiken, maar “spiraal” economie. Met LTF leg ik meetbare stappenplannen op tafel door de juiste teams samen te stellen. Met BIGH zet ik deze ideeën zelf om in de praktijk, op de meest pedagogische manier, door voedsel te produceren zonder afval, in de stad."

 

CDW: Weerspiegelen de BIGH urban farms een soort regeneratief metabolisme?

SB: "Natuurlijk, maar we doen het ook om aan te tonen dat stadslandbouw winstgevend kan zijn. Ik kwam in China op het idee, waar ik consultancy deed voor de Chinese staat. Vanwege de enorme afstanden, slagen de grote steden in China er niet meer in om de aanvoer van verse producten tot in stadscentra te verzekeren. Bovendien zijn veel stadsbewoners voormalige landbouwers, én is de stadslucht vervuild. Stadslandbouw gebruikt deze landbouwervaring en CO2-uitstoot om voedsel te produceren voor de inwoners en tegelijkertijd de lucht te zuiveren. Sinds ik dit idee heb geïmplementeerd in België, krijg ik steeds meer verzoeken om dit concept naar China te exporteren."

 

CDW: U had het over meetbare stappenplannen, hoe kunt u de positieve impact van deze projecten kwantificeren?

SB: "Meten is een noodzakelijk kwaad. Als we bij het begin een doel stellen, gaan we nooit verder dan het doel. Als we daarentegen een visie vooropstellen, kunnen we ver gaan. Onlangs kwantificeerde ik de hoeveelheden materialen van twee torens die men wou slopen - terwijl ze pas waren gebouwd. Door aan te tonen dat we 80% van de materialen konden hergebruiken, werden de torens gered! In de toekomst zal BIM op grote schaal voor dit doel worden gebruikt. In het Park 2020-project bijvoorbeeld, kan men op elk moment het aantal gebruikte materialen evalueren. Veel grote bouwbedrijven investeren in BIM om de bouwwerf en het materiaalhergebruik te optimaliseren en om ​​materialenpaspoorten te verstrekken voor elke nieuwe constructie of restauratie."

 

CDW: Welke innovaties zullen leiden naar een circulaire of spirale bouwsector?

SB: Robotic manufacturing en BIM zullen ontwerp, bouw en afbraak van geprefabriceerde elementen vergemakkelijken. Het scheiden van composietmaterialen met lasertechnieken of waterstralen maakt het hergebruik van bepaalde elementen mogelijk. Ik werk eveneens op BioOrg bacteriën om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ik probeer ook wisselstroom te vervangen door continue stroom, zodat we gemakkelijker hernieuwbare energie kunnen gebruiken. Ik interesseer me meer en meer in het gebruik van waterstof om deze energie op te slaan. Flexibiliteit is van groot belang in al mijn projecten.

 

CDW: Wat kunnen we doen om deze flexibiliteit te implementeren in gebouwen?

SB: "Het verbranden of begraven van afval kost nog niet genoeg geld. Reglementering is dus nodig. Mensen zijn ook niet goed genoeg geïnformeerd over lucht- en waterkwaliteit. Men denkt nog te vaak dat groen duurder is, zonder rekening te houden met de meerwaarde op lange termijn voor het milieu, onze portefeuille en onze gezondheid. De circulaire economie kan alleen bestaan op een volledig transversale manier. In plaats van alleen boeken en rapporten te schrijven, wil ik nu deze meerwaarde bewijzen aan de hand van concrete voorbeelden."

 

Hier zijn enkele voorbeelden waarin Steven Beckers betrokken was:

  • Ferme Abattoire, BIGH, Anderlecht, BE
  • La Lainière de Roubaix, FR
  • SoGeProm, Société Générale de Paris, La Défense, FR, gecertificeerd “Cradle-to-Cradle inspired”

 

Deel dit artikel:
Onze partners