“De digitale meter is een zegen voor de consument” zegt Christophe Debrabander, Business Development Manager voor Itho Daalderop. Volgens deze producent van duurzame verwarmings-, warm water-, ventilatie- en regeltechniekoplossingen zal je dankzij ‘smart’ gebruik beter af zijn met de digitale meter. Het is duidelijk dat je dankzij IthoDaalderop niet ongerust moet zijn over de opvolger van de terugdraaiende teller.
Vlaanderen is deze zomer gestart met de uitrol van de digitale meter. Deze vervangt de oude, analoge meter en verandert ook een en ander aan de manier waarop het verbruik en de productie wordt gemeten en wat de gebruiker uiteindelijk betaalt. Het ‘prosumententarief’ verdwijnt, want dankzij de digitale meter kunnen de nettarieven worden berekend op basis van de exacte hoeveelheid stroom die iemand op het net zet en eraf haalt.
Asynchronie
De wijziging komt er omdat er momenteel een asynchronie bestaat tussen de energie die ter beschikking staat en het eigenlijke energieverbruik, stelt Christophe Debrabander: “Pv-panelen leveren heel vaak stroom op momenten dat we die stroom eigenlijk niet zelf verbruiken. De huidige terugdraaiende teller moedigt gebruikers niet aan om de opgewekte energie zelf te consumeren, want ze kunnen de productie gewoon van hun jaarlijkse energieverbruik aftrekken.”
De digitale meter brengt daar verandering in. “Dit systeem nodigt uit om de zelfconsumptie te verhogen. De opgewekte elektriciteit die je verbruikt vooraleer die aan de digitale meter komt, dus de zelfconsumptie genaamd, wordt immers niet gemeten. Dat laat toe om heel wat (distributie)kosten uit te sparen”, zegt Debrabander.
Bovendien past de introductie van digitale meters in een breder plaatje: “Om de klimaatopwarming tegen te gaan, moeten we af van gas en volledig omschakelen op hernieuwbare energie. Als wij je pv-panelen op een slimme manier kunnen inzetten voor hernieuwbare technologieën zoals de warmtepomp, wordt hernieuwbare energie plots zeer goedkoop, zeker met de digitale meter.”
Bewustwording
De wijziging van het systeem zorgt voor onrust op de markt van de zonnepanelen, maar dat is nergens voor nodig, meent Debrabander: “De framing is voorlopig een beetje negatief, maar dit is net een opportuniteit om bewuster met energieverbruik om te springen. In eerste instantie zorgt de vernieuwing voor een broodnodige bewustwording. In een tweede fase kunnen slimme toepassingen ervoor zorgen dat je energiefactuur naar beneden gaat.”
Daarom stelt Itho Daalderop een applicatie ter beschikking die via een gateway rechtstreeks verbinding maakt met de digitale meter. Zo kan de bewoner zien hoeveel energie hij op elk gegeven moment in het net geïnjecteerd heeft of afgenomen heeft. “Vervolgens kunnen we de Itho Daalderop-toestellen zo regelen dat het moment van verbruik maximaal wordt afgestemd op het moment van productie”, vervolgt Debrabander. “Een voorbeeldje: je kan ervoor zorgen dat je boiler het water al overdag opwarmt, op het moment dat de zon schijnt. Dan is de elektriciteit immers het goedkoopst voor wie zonnepanelen heeft.”
Verbruik optimaliseren
Daarom is Itho Daalderop druk in de weer met de programmatie om je elektrische verbruikers af te stemmen op je eigen productie van zonnestroom. “We kunnen het verbruik van alle HVAC-installaties optimaliseren, in functie van de potentieel beschikbare zonne-energie. Met andere woorden: we kunnen zonnepanelen waar mogelijk rechtstreeks inzetten voor verwarming, koeling en de productie van sanitair warm water. Dit proces kan volledig geautomatiseerd verlopen, zodat de gebruiker er zelfs geen aandacht aan hoeft te schenken en zijn verbruik vanzelf slim en goedkoper wordt.”
“Pieken en dalen in het elektriciteitsaanbod via zonnepanelen kunnen we opvangen door toestellen slim te gebruiken. Als de digitale meter de mensen aanmoedigt om voluit voor slimme technieken te gaan, is het zowel voor de portefeuille de consument als voor de maatschappij een goede keuze, die bovendien geen inspanningen kost”, besluit Debrabander.