De eerste proefprojecten zetten de bouwsector op weg naar "zero afval" in Brussel

In het raam van het themajaar “zero afval” verwelkomde Leefmilieu Brussel op 23 januari 2018 de Europese actoren uit de bouwsector die deelnemen aan het BAMB-project (Buildings As Material Banks).  Dit innoverend project, dat door Europa wordt gefinancierd, wil bouwmaterialen op een optimale manier gebruiken gedurende de hele levenscyclus van de gebouwen om van de bouwsector op termijn een “zero afval”-sector te maken. 

De deelnemers konden ook een demonteerbare module bewonderen, die het belang van de “materialenpaspoorten” als tool voor moduleerbare gebouwen voorstelt. 

Architecten, aannemers, materialenproducenten, onderzoekers uit heel Europa kwamen samen in de kantoren van Leefmilieu Brussel, dat het BAMB-project coördineert. Ze evalueerden samen de eerste concrete vooruitgang van dit project, dat een Europese financiering heeft gekregen in het kader van het H2020-programma.

 

 

Omkeerbare gebouwen

 

De tools om omkeerbare gebouwen te ontwerpen en de ontwikkeling van paspoorten om de materialen die tijdens de bouw worden gebruikt te inventariseren, stonden centraal tijdens de besprekingen. 
 
De ideale gelegenheid dus om de schijnwerpers te richten op de eerste concrete verwezenlijkingen van de projecten voor het hergebruik van bouwmaterialen en de beperking van bouwafval in Brussel. Enkele van deze eerste concrete resultaten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 

  • De omvorming van een oude studentenresidentie van de VUB volgens de principes van Reversible Building Design. Hierdoor zullen de modules van het gebouw gemakkelijk kunnen worden omgevormd in functie van de nieuwe behoeften, waarbij de productie van afbraakafval wordt verminderd en de bestaande gebouwen worden gerenoveerd.
  • De bouw van een voorbeeldmodule voor de opleiding van professionelen uit de bouwsector rond de uitdagingen van het hergebruik van materialen in de bouwsector in Vorst.  
  • Een demonteerbare demonstratiemodule wordt een week lang geïnstalleerd in de kantoren van Leefmilieu Brussel om het belang aan te tonen de materialen die bij het ontwerp van een gebouw worden gebruikt te inventariseren. Ook worden de uitdagingen belicht van een “omkeerbare” constructie waarbij de afbraak kan worden vermeden wanneer het gebouw moet worden omgevormd. 

 
Brussel is een van de pioniers van het hergebruik in de bouwsector, met twee doelstellingen: de levensduur van de materialen verlengen en het bouwafval verminderen. 
 
Volgens de eerste ervaringen is het mogelijk 6 ton materiaal te besparen op een woning, 20 ton op een gemiddeld kantoorgebouw en zelfs tot 200 ton op een gebouw van hoge standing (Rotor DC, hoofdzetel van de voormalige Generale Bank).

Deel dit artikel:
Onze partners