“Vloeichape treedt meer en meer op het voorplan door zijn goede warmtegeleiding en geringe dikte,” klinkt het bij Calmix. “Voorzichtigheid is echter geboden, de ene vloeichape is immers de andere niet." Producent Calmix laat zijn licht schijnen over de do’s & don’ts van vloeichape.
“De meeste bedrijven bieden vloeichape aan in de vorm van zelfmengeling met zand en compound,” klinkt het bij Calmix. “Deze manier zorgt voor een groot verschil qua vlakheid en er ontstaat ook dikwijls een sinterhuid. Bij Calmix werken we uitsluitend met anhydriet vloeichape van Knauf en een snelvoeichape van Weber. Twee kwalitatieve chapes die bovendien tijdbesparend zijn, ze moeten en mogen zelfs niet geschuurd worden.”
Anhydriet vloeichape
Een vloeichape of vloeivloer is geen gewone chape maar een kwaliteitschape met hoogwaardige gips als bindmiddel. De toeslagstoffen zijn natuur-anhydriet en basische silikaten, kwartszand en stoffen die de chape kwalitatief beter en vloeibaar maken.
Voordelen
Deze chape ligt absoluut waterpas en vlak met een homogene gelijkmatige korrelopbouw. Vloeivloeren worden vloeibaar aangebracht en zijn zelfnivellerend. Vloeichape kan je zeer vlak en uiterst dun plaatsen. Het gewicht is daardoor ook minimaal maar toch is de chape uiterst sterk. Vloeichape bezit hij een hoge druk- en buigtreksterkte. Hierdoor is hij ook geschikt voor op houten constructies en toepasbaar vanaf 3 cm. Vloeichape blinkt ook uit in warmtegeleiding.
Kant-en-klaar
De vloeivloer is een kant-en-klare, voorgemengde droge mortel, die op de bouwplaats alleen met schoon water wordt vermengd. Dat biedt zekerheid op de bouwplaats en fouten inzake mengverhoudingen worden hiermee vermeden. Het is machinaal te verpompen.
De chape is na ongeveer 24 uur beloopbaar en na volledige droging (afhankelijk van verschillende factoren zoals weersomstandigheden) is het een geschikte onderlaag voor alle gebruikelijke bekledingen.
De volledige lijst met eigenschappen van vloeichape vindt u hier terug.