De geboorte van modern Parijs: de Haussmannien-stijl

Voordat Parijs de stad van licht, liefde en mode werd was het een allegaartje van Middeleeuwse, slecht verlichte en ongezonde straten. In het midden van de 19e eeuw vertrouwde Napoleon III het grootschalige renovatieproject van de stad toe aan Georges Eugène Haussmann, wat leidde tot de geboorte van het moderne Parijs. Cupa Pizarras bespreekt in dit artikel de stijl.

De grote boulevards, geflankeerd door elegante gebouwen van vijf of zes verdiepingen, vormen nu de essentie van Parijse charme. De nobele materialen, zoals de leistenen daken en de stenen gevels, markeren nog steeds het aanzicht van de Franse hoofdstad. Deze transformatie was echter geen eenvoudige opgave. Duizenden inwoners waren opeengepakt in het centrum onder omstandigheden die ziektes zoals cholera en tyfus aanwakkerden.

De impact van Haussmann's hervormingen

De Haussmann-hervorming resulteerde in de vernietiging van bijna 20.000 woningen voor de aanleg van brede lanen, met als hoofddoel de sanering van Parijs. De nieuwe woningen waren voorzien van leidingwater en moderne afvoersystemen.

De Parijse hogere bourgeoisie verplaatste zich snel over deze nieuwe boulevards, die de stad een nieuwe en duidelijk herkenbare uitstraling gaven met de twaalf lanen die uitmonden bij de Arc de Triomphe.

Architecturale eenheid en innovatie onder haussmann

De architectuur die baron Haussmann introduceerde was gebaseerd op uniformiteit. Geen enkel gebouw mocht hoger zijn dan zes verdiepingen, wat bijdraagt aan het esthetisch genot voor voorbijgangers. De witte steen van de gevels en de sierlijke elementen op balkons en terrassen gaven deze gebouwen een indrukwekkend aanzien.

De bovenste verdiepingen, bekend om hun mansardes en koepels in natuurleien, passen harmonieus bij de heldere kleur van de gevelsteen. Het uitzicht op de grijze daken van Parijs is een onmiskenbaar kenmerk van de stad geworden, en de knowhow van de Parijse dakdekkers is zelfs voorgedragen voor UNESCO's immaterieel erfgoed.

Deel dit artikel:
Onze partners