De grote boulevards, geflankeerd door elegante gebouwen van vijf of zes verdiepingen, vormen nu de essentie van Parijse charme. De nobele materialen, zoals de leistenen daken en de stenen gevels, markeren nog steeds het aanzicht van de Franse hoofdstad. Deze transformatie was echter geen eenvoudige opgave. Duizenden inwoners waren opeengepakt in het centrum onder omstandigheden die ziektes zoals cholera en tyfus aanwakkerden.
De Haussmann-hervorming resulteerde in de vernietiging van bijna 20.000 woningen voor de aanleg van brede lanen, met als hoofddoel de sanering van Parijs. De nieuwe woningen waren voorzien van leidingwater en moderne afvoersystemen.
De Parijse hogere bourgeoisie verplaatste zich snel over deze nieuwe boulevards, die de stad een nieuwe en duidelijk herkenbare uitstraling gaven met de twaalf lanen die uitmonden bij de Arc de Triomphe.
De architectuur die baron Haussmann introduceerde was gebaseerd op uniformiteit. Geen enkel gebouw mocht hoger zijn dan zes verdiepingen, wat bijdraagt aan het esthetisch genot voor voorbijgangers. De witte steen van de gevels en de sierlijke elementen op balkons en terrassen gaven deze gebouwen een indrukwekkend aanzien.
De bovenste verdiepingen, bekend om hun mansardes en koepels in natuurleien, passen harmonieus bij de heldere kleur van de gevelsteen. Het uitzicht op de grijze daken van Parijs is een onmiskenbaar kenmerk van de stad geworden, en de knowhow van de Parijse dakdekkers is zelfs voorgedragen voor UNESCO's immaterieel erfgoed.