Sinds 2 oktober 2023 zijn de wijzingen aan de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening inzake Hemelwater (GSVH) van kracht en dus van toepassing voor alle bouwvergunningen die je vanaf 2 oktober indient. Maar waar moet je als ontwerper juist rekening mee houden? Schrijf je nu in voor de online Eco Academy’s van ecobeton water technologies en kom alles te weten over de GSVH-wijzingen.
De afgelopen jaren werden de gevolgen van de klimaatwijzigingen steeds duidelijker. Zo ook in 2023: extreem warme en droge zomerperiodes volgden op een bijzonder nat voorjaar. Het belang van buffering en hergebruik van hemelwater wint daardoor logischerwijze aan belang om droge periodes op termijn te kunnen overbruggen.
De Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening inzake Hemelwater onderging daarom enkele wijzigingen. Zowel het buffervolume van de hemelwatertank als de grootte van de infiltratievoorziening vermeerderen aanzienlijk. Daarnaast word je als bouwheer verplicht om hemelwater te hergebruiken voor alle aftappunten (toilet, tuin, wasmachine) waar dat voor kort nog één aftappunt was. Bovengronds infiltreren wordt aangeraden. Deze wetgeving is niet alleen meer van toepassing op privaat domein, ook publieke projecten moeten voldoen aan deze regelgeving. Kortom: elke architect wordt vroeg of laat geconfronteerd met deze materie.
ECO ACADEMY’S: SPIJKER JOUW KENNIS BIJ OVER GSVH TIJDENS ONLINE SESSIES
Architecten hebben veel vragen over de gewijzigde regelgeving. Getuige daarvan de meer dan 2.300 geïnteresseerden (waarvan 1.288 ontwerpers) die een Eco Academy Rainwater Reuse van ecobeton water technologies volgden.
Wegens succes organiseert ecobeton water technologies nog twee extra sessies over de gewijzigde regelgeving:
Deelname aan de sessies is gratis. Inschrijven is wel verplicht en doe je door een mail te sturen naar lisbeth.odeur@ecobeton.be
Ook over de toepassing van de gewijzigde GSVH heerst er nog onduidelijkheid bij ontwerpers. Aan de hand van casestudies uit de praktijk gaat ecobeton water technologies dieper in op het technisch document. Deze webinars kan je volgen op:
Deelname aan de sessies is gratis. Inschrijven is wel verplicht en doe je door een mail te sturen naar lisbeth.odeur@ecobeton.be