Eind november voelden intsite.be en architectura.be negen experten aan de tand over verlichting tijdens panelgesprek. We sloten de discussie af met twee een rondje rond de tafel, waarbij alle aanwezigen hun ‘gouden tip voor verlichting’ met de wereld mochten delen. Hieronder leest u de resultaten.
Catherine Lootens (KULeuven en Groen Licht Vlaanderen)
“Fabrikanten moeten partnerships aangaan om verlichting als bouwelement aan te reiken. Ze kunnen een sterk blok vormen, dat ervoor kan zorgen dat verlichting vroeger in het bouwproces aan bod komt. Voorschrijvers (lichtontwerpers, studiebureaus, architecten,…) moeten vol voor een nichesector durven kiezen (zoals musea, winkels of sportinfrastructuur), en zich vooral daarin specialiseren.”
Kristof Vlaemynck (Studiebureau Boydens)
“Ontwerpers kiezen best voor een verantwoorde lichtstudie. Fabrikanten vraag ik om samen tot een soort circulariteitsmeter te komen, zodat we toestellen kunnen quoteren op vlak van circulariteit. Ik zie ook heil in een puntensysteem op vlak van efficiëntie. Alleen door samen te werken kunnen fabrikanten een antwoord bieden op goedkope invoer uit het verre oosten.”
Jan Van Riel (Trilux)
“Europese fabrikanten doen er goed aan om zich te verenigen. Alleen zo kunnen we een vuist maken tegen goedkope producten uit lageloonlanden als China. We moeten de toegevoegde waarde in onze armaturen zien te behouden. Ontwerpers wil ik aanraden om meer tijd te maken voor opleiding inzake verlichting.”
Filip Staelens (Orbit Lighting)
“Voorschrijvers (in de brede zin van het woord) laten zich best bijstaan door technisch geschoolde mensen. Lichtontwerp trekt veel ‘emotionele’ mensen aan, maar er is een tekort aan technisch geschoolde mensen. Om een goed lichtplan te maken zijn zowel emotionele als technische vaardigheden nodig. Fabrikanten wil ik vragen om te investeren in circulaire ontwerpen: minder en betere toestellen moet het doel zijn.”
Hanna Meskens (M-INT)
“(Interieur)architecten zouden zich best zoveel mogelijk informeren, zodat ze weten wat speelt en wanneer ze een beroep moet doen op een expert. Van fabrikanten verwacht ik niet alleen een catalogus met foto’s over hoe een product eruit ziet en wat de technische kenmerken zijn. Aan de hand van voorbeelden wil ik te weten komen wat je met dit product op welke plaats kan bereiken en welke effecten het heeft.”
Yves Marginet (XAL/Wever & Ducré)
“Ik zou voorschrijvers willen vragen om af en toe een uurtje van hun tijd vrij te maken om mensen zoals ons te ontvangen, zodat we hen de actuele evoluties op vlak van verlichting goed kunnen schetsen. Fabrikanten moeten meer nadenken over hoe ze hun producten naar de markt brengen. In plaats van een traditionele catalogus met alle techniciteiten zie ik meer potentieel in een soort lookbook dat gerealiseerde projecten in de schijnwerpers plaatst.”
Harold Demaeght (Light Consult)
“Fabrikanten raad ik aan om goede data beschikbaar te stellen, die gedetailleerde berekeningen mogelijk maken. En architecten doen er goed aan om beroep te doen op een lichtadviesbureau.”